GREKLAND/USA. Med Gyllene grynings ledning bakom lås och bom på grund av anklagelser om att ha grundat en ”kriminell organisation” har den grekiske statsministern avlagt ett besök hos den Amerikanska judiska kommittén i New York, där han kom med chockerande uttalanden.

antonis-samaras-amerikano-ebraiki-epitropi-460x287

Greklands statsminister, Antonis Samaras, kom med chockerande uttalanden under ett möte i måndags som arrangerades av den Amerikanska judiska kommittén till den grekiske statsministerns ära. Samaras meddelade sin judiska publik i New York att han ”svär att utrota det extrema partiet Gyllene gryning” och att han ska göra ”vad som än krävs” för att lyckas med det.

Antonis Samaras på besök hos den Amerikanska judiska kommittén i New York.

Antonis Samaras på besök hos den Amerikanska judiska kommittén i New York.

Statsministern lovade sina åhörare att det kommer bli en ”nolltolerans” för Gyllene gryning i Grekland och att enligt honom så ”finns det ingen plats för nynazister i någon del av den demokratiska världen”.

Samaras sa att regeringen i Grekland kommer lägga fram ett lagförslag denna vecka som potentiellt kommer att dra in alla statliga bidrag till Gyllene gryning.

Den grekiske utrikesministern, Evangelos Venizelos, uttalade sig också om det nya lagförslaget och sa att ”demokratin kan inte stötta sina motståndare ekonomiskt”. Vidare utlovade han att under den nya lagstiftningen kommer inte ett parti som är under utredning, som Gyllene gryning är nu, kunna motta ekonomiskt stöd innan dom har fallit i målet.

Den grekiske utrikesministern, Evangelos Venizelos, tillsamans med den israeliske ambassadören Aryeh Mekel.

Den grekiske utrikesministern, Evangelos Venizelos, tillsamans med den israeliske ambassadören Aryeh Mekel.

Den grekiske statsministern beskrev stolt arresteringarna i Grekland som ”något unikt” och något som ”inte har hänt någon annanstans i Europa”. Han underströk vidare att Cypern, Grekland och Israel vill fungera som ”fyrtorn för frihet och hopp i mellanöstern”.

Tidningen The Global Jewish News Source skriver att genom Samaras handlingar och uttalanden stärker Grekland sina band till Israel.

Nordfront kommer fortsätta att rapportera om utvecklingen i Grekland under dagen.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av partiledaren Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Källor:
Greece’s Samaras vows to eliminate Golden Dawn, strengthen Israel ties
Greek PM vows to eradicate far-right Golden Dawn


  • Publicerad:
    2013-10-01 13:28