GREKLAND. Grekisk polis har gripit Gyllene grynings partiledare och flera av partiets parlamentsledamöter med anklagelser om att tillhöra en ”kriminell organisation”.

gyllene_gryning

Systemets krafter i Grekland har utnyttjat mordet på en vänsterextremist för att försöka förbjuda det nationella partiet Gyllene gryning. Mordet utfördes för 11 dagar sedan av en självutnämnd anhängare till Gyllene gryning i samband med en fotbollsmatch. Gyllene grynings partiledare, Nikolaos Mihaloliakos, uttalade sig vid tillfället:

Gyllene gryning fördömer starkt mordet på den 34-åriga mannen i Keratsini och förnekar all inblandning från partiets sida. Alla politiska partier bör agera ansvarsfullt och inte skapa ett inflammerat klimat i vilket tragiska händelser ges en politisk karaktär.

Grekisk polis har nu arresterat Gyllene grynings ledare, Nikolaos Mihaloliakos. Man anklagar honom för att leda en kriminell organisation, bekräftar polisens talesmän.

Fyra av Gyllene grynings parlamentsledamöter, en ledare för Aten samt 13 ytterligare partimedlemmar har gripits misstänkta för samma anklagelser. Partiets presstalesman, Ilias Kasidiaris, har gripits liksom partiets ställföreträdare lias Panayiotaros. Lagmannen Ioannis Lagos, som uttalat sig antisionistiskt i parlamentet, är också gripen.

På partiets hemsida kallar man fängslandet av deras ledare för olagligt. Partiet mobiliserar just nu för en stödprotest utanför polishuset i Aten och skriver att polisen försöker hindra människor från att nå fram till platsen.

Film från stödprotesten

Mordet har följts av en massiv hets från massmedia, som krävt att partiet ska förbjudas. Direkt efter mordet antydde ministern för allmän ordning och medborgarskydd, Nikos Dendias, att man hade planer på att utnyttja mordet för att förbjuda partiet. Han uttalade att regeringen planerade att skärpa lagen och definiera vad som är en kriminell organisation, och tillade:

Det avskyvärda mordet i Keratsini som utfördes av en sympatisör av Gyllene gryning, enligt hans egen utsago, illustrerar på det tydligaste sätt nynazismens intentioner.

Nikos Dendias är av dem som försöker kriminalisera Gyllene gryning.

Nikos Dendias är av dem som försöker kriminalisera Gyllene gryning. Bilden är tagen vid ett besök i en synagoga.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av partiledaren Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.

Källor:
Greek police arrest leader of far-right Golden Dawn party Nikolaos Mihaloliakos
Greece’s Golden Dawn leader Nikolaos Michaloliakos held


  • Publicerad:
    2013-09-28 12:40