ISRAEL. Den israeliska TV-succén Jerusalemdistriktet är veckans skandal i landet. Propagandaserien om polisens ”kamp mot palestinsk terrorism och brottslighet” fabricerades med typiskt bedrägliga och cyniska metoder.

TV-serien Jerusalemdistriktet hotar sina tittare med vapen och sionism.

Den israeliska tidningen Ha’aretz har avslöjat att det judiska filmbolaget Koda lade ett gevär i källaren till ett palestinskt hem för att skapa större drama när israeliska elitstyrkor under en TV-filmad razzia stormar bostaden.

Koda producerar den stora TV-succén för den statligt finansierade israeliska Kanal 11. Serien är ett så kallat dokumentärdrama och heter Jerusalemdistriktet.

Nu ska Kanal 11 dragit tillbaka serien sedan den bedrägliga bluffen uppmärksammats. Försäljningen av den till andra länder har också skjutits på framtiden.

Det inträffade har lett till att polisen i Israel till och med ska ha bett om ursäkt för att man genom tilltaget utmålat laglydiga civila invånare som terrorister.

Sionistiska judar gillar TV-serien eftersom den skildrar israeliska soldater som tappra hjältar. Men serien är även omtyckt av kritiker mot Israels politik eftersom den visar att det förment enade Jerusalem är en myt: Jerusalems arabiska halva är ockuperad av den judiska staten och invånarna i staden behandlas lika hårt som de görs i den illegalt ockuperade Västbanken.

Bedräglig blandning av fiktion och verklighet
Vissa anser att TV-serien blandar verklighet och fiktion på ett bedrägligt sätt. Exempelvis i avsnittet när polisen stormar familjefadern Samer Sleimans hem i Issawiya, visar polisen honom en fabricerad domstolsorder som ger poliserna rätt att genomsöka hans bostad.

Sleiman blir väldigt förvånad över detta, samt över det av judarna planterade geväret i hans källare som ”upptäcktes” av polisen.

Samer Sleiman informerades heller aldrig om att situationen filmades som ett TV-inslag och att filmbolaget hade utsett honom till att spela rollen som misstänkt terrorist.

Nu påstår den israeliska polisens egen kontrollenhet för interna händelser och ett flertal polisjournalister att de undersöker om det finns fler scener i den nu skandalomsusade serien som fabricerats för att peka ut oskyldiga araber som terrorister.

Källa:
Israeliskt filmbolag planterade vapen hos palestinier


  • Publicerad:
    2019-08-13 21:00