YTTRANDEFRIHET. I en intervju med Exakt24 får den modige provokatören och politiskt inkorrekte gatukonstnären Dan Park möjlighet att utveckla sina tankar kring yttrandefrihet och hur han ser på sin egen säkerhet.

I en intervju med den oberoende nyhetssajten Exakt24 på Youtube berättar Dan Park om hur han ser på sin egen säkerhet och på yttrandefriheten i Sverige. Park var den som inför manifestationen fredagen den 28 augusti då en koran skulle brännas i Rosengård i Malmö sökte demonstrationstillstånd vilket polisen avslog.

På frågan om hur han ser på sin egen säkerhet med tanke på vad som hänt författaren Salman Rushdie och filmregissören Theo van Gogh svarar den politiskt inkorrekte gatukonstnären att han inte tänker så mycket på det.

— Det är inget jag tänker på. Jag har varit utsatt för våldsvänstern tidigare också, de vet ju vem jag är. Om man går runt och tänker på det kan man ju inte göra nånting roligt, säger Park.

När det gäller att hur det kommer sig att det anses så hotfullt att bränna en koran att polisen vägrar att ge tillstånd kommenterar Dan Park att det är vansinne att religioner ska ha makt över den svenska yttrandefriheten.

— Det är vansinne. Det bevisar att religioner har makt över svensk yttrandefrihet. Vi lever ju i ett sekulärt samhälle, man ska ha rätt att kritisera alla religioner men tydligen är det förbjudet att kritisera islam.

Det ska i rättvisans namn nämnas att det är oklart hur polisen skulle hantera en ansökan om att få hålla en manifestation för att bränna talmud eller någon annan religiös skrift.

Reportern från Exakt24 menar att kritisera är en sak men att man genom att bränna koranen faktiskt skändar muslimernas heliga skrift och undrar om man inte skulle kunna skilja på islamkritik och rent provokativa tilltag.

— Jo, men vi ska ha rätt att skända också, svarar Dan Park. Blasfemilagen avskaffades 1970 i Sverige så vi har rätt att skända alla religioner. Det är fullt lagligt.

När det gäller hur Sverige ska kunna bli ett harmoniskt samhälle om folk bränner koraner och om det inte riskerar bara polarisera människor ännu mer kommenterar Park att det faktiskt är de som provoceras av yttrandefrihet som står för våldet.

— Det är de som blir provocerade av yttrandefrihet som står för våldet. De kanske skulle fundera på att flytta till något annat land då, typ till Mellanöstern, det kanske är ett bättre ställe för dem än ett land uppe i Norden.

— Ska de bo i vårt land får de helt enkelt anpassa sig till yttrandefriheten här, de har ingen rätt att bestämma över vår yttrandefrihet. De får ju också yttra sig så klart. Fast att ta till våld, det är förbjudet.

Exakt24:s reporter nämner att vissa kallat Dan Park för rasist och undrar om det stämmer att han är rasist.

— Alltså ”rasist”, det kan ju betyda vad som helst nuförtiden. Det är ett ord som helt förlorat sin mening, svarar Park.

— Jag tar det snarare som en komplimang om folk kallar mig rasist. Det betyder ju att man står upp mot ockupanterna som kommer hit.

På reporterns frågor kring den planerade koranbränningen och om Park oroar sig över säkerheten och att kanske få dela Lars Vilks öde att leva med livvaktsskydd dygnet runt, svarar Dan Park att han är van.

— Jag har ju både suttit häktad och i fängelse så jag är van. Men jag kanske kan få dela hus med Lars Vilks, det kan ju vara trevligt.

Reportern undrar hur Dan Park ser på utvecklingen för yttrandefriheten i Sverige om det blir vanligt att neka demonstrationer tillstånd på grund av hot om våld.

— Då har ju våldet segrat. Då har vi ju infört en blasfemilag, då är det ju förbjudet att kritisera islam.

Till sist undrar Exakt24 hur Dan Park vill bli ihågkommen av eftervärlden om något skulle hända honom.

— Jag vill ha en gravsten som ser ut som ett elskåp där folk kan klistra upp affischer. Det hade varit coolt, säger Park.


  • Publicerad:
    2020-09-10 18:50