SPIONAGE Den tidigare försvarsministern i Danmark, Claus Hjort Fredriksen meddelade idag att han är misstänkt för att ha lämnat ”statshemligheter” till medier.

Under 2020 kunde ett flertal nordiska medier avslöja att den danska militära underrättelsetjänsten, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), bistått sina amerikanska kollegor i NSA med att spionera på bland annat svenska politiker, tjänstemän och företag. FE gav den amerikanska signalspaningsmyndigheten obegränsad tillgång till de fiberoptiska kablar leds genom danskt territorium vilket gav dem möjlighet att avlyssna all internettrafik som passerade Danmark.

Operation Dunhammer

Ett kort tag efter Edward Snowden avslöjade för världen hur omfattande det amerikanska signalspaningsprogrammet egentligen var så inledde FE en internutredning för att undersöka hur stort NSA spionage i de danska kablarna var. Man gav utredningen kodnamnet Dunhammer, endast ett fåtal personer var inblandade i utredningen, däribland den dåvarande chefen för FE, Lars Findsen.

Utredningen slog fast att mellan åren 2012-2014 hade NSA avlyssnat ett stort antal politiker i europeiska länder, däribland Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike. De tre sistnämnda länderna är rent officiellt allierade till USA genom krigsalliansen NATO. Sverige är inte officiellt en del av NATO men har trots det ett djupt och nära militärt samarbete med USA.

Avslöjanden och brottsmisstankar

Under hösten förra året häktades den före detta chefen för FE Lars Findsen för misstanke om landsförräderi. Ytterligare personer delgavs misstanke om brott. Utredningen och häktningen omgavs av stort hemlighetsmakeri och att det var den förre chefen som häktats avslöjades inte förrän i januari 2022. Misstankarna mot Findsen uppges vara att han läckt information till medier angående det omfattande amerikanska spionaget mot Europeiska allierade.

Den senaste personen att misstänkas för brott i den danska spionhärvan visade sig idag vara Claus Hjort Fredriksen, tidigare försvarsminister från det liberala partiet Venstre. Ministerns brott ska vara att han för medier bekräftat att FE hade medverkat till det amerikanska spionaget till en journalist.