SABBATSGOJ En politiker från danska Vänsterpartiet höll den 30 april ett tal med anledning av den sionistiska terrorstaten Israels 75-årsdag. I talet prisade han landet och skröt om hur han hjälpt Israel att ockupera ännu mera mark.

Søren Gade Jensen från Venstre [vänsterpartiet. reds. anm] är det danska Folketingets nuvarande talman, vilket är en av de mest prestigefulla och maktfulla positioner i hela Danmark. I sitt tal framför Folketinget prisade han Israel och det judiska folket medan han angrep ”nazisterna” och Israels fiender. Talmannen berättade vidare om hur han personligen varit utsänd som officer på FN:s fredsbevarande uppdrag i Golanhöjderna, ett syriskt område som Israel erövrade 1967 och därefter påstod man 1981 att området nu var israeliskt territorium. USA erkände under den dåvarande president Donald Trump området som israeliskt 2019 trots att FN fortfarande menar att den den rättmätiga ägaren till området är Syrien.

Nedan är hela Jensens tal, så som det är publicerat på Folketingets hemsida.

Kära talman för Mosaisk Trossamfund i Danmark, Henri Goldstein.

Ers excellens, Herr David Akov, [Israels reds. anm] ambassadör till Danmark. Jag vill att ni ska veta att det är en stor ära för mig att fira Israels 75 år som stat. Jag ser mig själv som en stor vän av Israel och det är trevligt att vara här bland likasinnade.

Kära vänner av Israel, stort tack för inbjudan.

Jag är här som en personlig vän av Israel. Jag önskar Israel och den israeliska befolkningen lycka till med Israels 75-års jubileum som en nation.

Jag har besökt Israel flera gånger, bland annat under min tid som försvarsminister. Innan jag kom in i politiken blev jag på tidigt 90-tal utsänd för att tjänstgöra som officer under det fredsbevarande uppdraget i Golanhöjderna.

I min ungdom var det också många som reste till Israel för att arbeta och uppleva den särskilda gemenskapen i en kibbutz.

Israels tillkomst och utveckling är en enorm succé. Burna på en våg av sympati och med hjälp av FN fick judar från hela världen ett hemland efter de hemska åren under andra världskriget, där nästan sex miljoner dog i det nazistiska folkmordet.

Sedan 1948 har Israel skapat ett samhälle med framgång och bedrifter. Israel är idag en modern stat. Med ett demokratiskt system, en teknologiskt avancerad industri och en befolkning som till största delen anammar dagens värderingar.

När en person firar sin 75-årsdag, har han eller hon vanligtvis lagt sina verksamma år bakom sig. Det går nog lite långsammare än då man var på toppen av sin prestationsförmåga. Man skördar frukterna av sitt arbetsliv och gläder sig över allt man har uppnått.

Men det gäller inte för dagens födelsedagsbarn. Israel är som stat evigt ung och har sedan sin födsel varit tvungen att hålla sig på tårna för att överleva. Israel har utkämpat flera krig för att säkra sin existens. Många israeliska familjer har minnen från släktingar som har offrat sina liv och sitt blod för landet.

På FN:s fredsbevarande uppdrag i landet har jag med egna ögon sett, att Israel befinner sig i en säkerhetspolitiskt utsatt situation. Jag har mellan Libanon och Israel sett 80 meter djupa tunnlar som hade som syfte att smuggla Hizbollahkrigare in i Israel.

Jag vet att Israel måste kämpa varje dag för att kunna leva i fred. Det gör något med en nation som konstant måste vara på sin vakt. Att aldrig ge efter och fullständigt slappna av.

Men till all lycka går det nu i rätt riktning. Fler och fler länder i regionen erkänner nu Israel som stat. Bättre sent än aldrig.

Israel är ett lysande exempel på en nation med höga ideal som ledstjärna. Trots de inrikespolitiska utmaningarna är Israel fortfarande en väletablerad demokrati i ett oroligt område.

De gemensamma värderingarna betyder att det alltid har funnits täta band mellan Danmark och Israel. Danmark godkände Israel officiellt den 3 februari 1949, och vi har genom åren byggt på våra relationer. Vi förstår varandra och har lätt att tala med varandra.

Israel har sedan sin födsel väckt stort intresse från världssamfundet. Det finns många åsikter om vad Israel bör göra i den ena och i den andra situtationen. Kanske finns förklaringen i det gamla talesättet om att den man älskar, den agar man. Man talar annorlunda till dem man håller tätt intill hjärtat jämfört med dem man håller på avstånd. Man har höga förväntningar på sina vänner. Och man talar klarspråk till dem om de gör en besviken.

Jag tror att det under kritiken finns en stor respekt för Israel. För allt det som Israel har uppnått. Men idag handlar det inte om att söka efter hårstrån i soppan. Idag är det Israels festdag. Man ska vara skuren från en spånskiva om man inte kan glädja sig åt Israels stora dag.

Israel och den judiska befolkningen tar stor plats i det danska medvetandet, till det finns det flera orsaker. De fruktansvärda grymheter som begicks mot judarna under andra världskriget kommer för alltid att ge det judiska folket en särskild plats i danskarnas hjärtan. Vi stöttade redan då judarnas rätt till ett hemland där de kan andas fritt och leva ut deras kultur och traditioner. Den ståndpunkten står orubbligt fast.

Den judiska historien får aldrig försvinna från vårt gemensamma medvetande. Jag har besökt minnesmärken för förintelsen flera gånger och jag har varit lika djupt berörd varenda gång jag gått därifrån. Jag blir stum och saknar ord för att prata om hur något så förfärligt kunde ske. Vi har en gemensam plikt för att se till att denna tragedi aldrig kan upprepas, vi ska beskydda våra judiska medborgare.

Den judiska befolkningen har levt bland oss andra i Danmark i mer än 400 år. Den fredliga samexistensen fick sin början 1622 då den danske kungen Christian den 4, officiellt bjöd in judarna att bosätta sig i landet. Sedan dess har judarna bidragit positivt till vårt samhälles historia - politiskt, yrkesmässigt och kulturellt.

Historien om judarna i Danmark påminner oss om att vi ska vara toleranta och respektera alla minoritets-medborgare som bor bland oss.

Jag vill önska Israel ett hjärtligt grattis på de 75 åren och jag ser fram emot att vidareutveckla våra relationer.

Mazel tov Israel

Tack för ordet och ha en fortsatt trevlig festdag.

Artikeln är en översättning från nordfront.dk