JUDISK MAKT USA:s president bad Israels ledare att stoppa omröstningen om en kontroversiell reform som har fött stora protester i landet. Då vädjan ignorerades försäkrade olika amerikanska ledare att pengakranen till landet kommer förbli lika öppen som den alltid varit.

Efter den senaste tidens kaos i Israel bad USA:s president Joe Biden landets premiärminister Benjamin Netanyahu att en omröstning om ett kontroversiellt lagförslag i Knesset, eller landets parlament.

— Givet de olika hot och utmaningar som Israel står inför just nu är det inte rationellt för israeliska ledare att tvinga fram detta – fokus borde ligga på att svetsa folk samman och skapa konsensus, sade Biden inför måndagens omröstning.

Efter att Biden öppet kritiserat den sionistiska ockupationsmaktens ledare, rycker Pentagon ut för att försäkra världen att någon minskning av stödet till Israel inte är och aldrig har varit på bordet.

Inga konsekvenser trots genomförandet

Efter att den amerikanske presidentens vädjan föll på döva öron i den judiska staten släppte Vita Huset ett pressmeddelande där man skrev att Biden som ”en livslång vän av Israel” tycker att det är tråkigt att ”dagens omröstning ägde rum med minsta möjliga majoritet”.

Den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin ringde på tisdagen upp sin israeliske motsvarighet och försäkrade att Washingtons stöd är ”ståndaktigt och orubbligt”.

Även statsdepartementets talesperson Vedant Patel försäkrade några timmar innan sitt lands lojalitet till det land som brukar kallas mellanösterns enda demokrati:

— Det kommer inte att bli ett stopp eller någon nedskärning av vårt militära stöd på grund av att vårt engagemang för Israel är järnhårt. Vårt partnerskap med Israel som varat i årtionden är järnhårt, basunerade den rasfrämmande Patel ut.