David från Uppsala blev kontaktad av Säkerhetspolisen för att han är engagerad i Motståndsrörelsen. För många som inte har fått uppleva Sveriges åsiktsförtryck kan det komma som en överraskning att Säkerhetspolisen lägger ned resurser på att jaga och besöka en specifik ungdom. David är tyvärr varken den första eller den sista som råkar ut för sådana här trakasserier.  Nordfront har träffat David för en intervju om händelsen.

Varför kontaktade SÄPO dig?
Det började med att en människa som presenterade sig som Torbjörn från SÄPO ringde mig. Det verkade som att de ville att jag skulle gå ur organisationen. De ville boka in ett möte med mig och mina föräldrar.

Har de även pratat med dina föräldrar och hur reagerade de i så fall?
Ja, de blev förvånade att Säkerhetspolisen sökte mig och ville ha ett möte.

Vad sa Torbjörn när han ringde dig?
Han ville prata med mig angående mitt medlemskap i Motståndsrörelsen. Jag berättade att jag inte hade något intresse av det. Då började han köra med en lite hårdare stil, han sa att det fanns många olika brott vi kunde bli lagförda för. Han sa att jag skulle tjäna på att ha ett möte med honom. Som ett exempel på brott sa han att militärlika övningar kan räknas som olaga kårverksamhet. Han antydde även att han visste att vi hade ett sådant inplanerat.

Han menade alltså att en kamratlig vistelse i skogen kan vara olaga kårverksamhet, Specificerade han på vilket sätt det skulle vara olagligt?
Nej det gjorde han inte, det kändes mest som ett förtäckt hot.

Kan du inte beskriva lite hur skogsutflykten gick till så här efter att den har skett?
Vi var några stycken som gick ut i skogen till ett vindskydd. Där övade vi på att navigera och göra upp eld m.m.

Vad var det egentliga syftet med skogsutflykten?
Syftet var att ha det trevligt tillsammans alltså bygga kamratskap. Sedan är det självklart en bonus om man lär sig något på köpet.

Du fick besök några veckor senare av två stycken SÄPO-agenter. Vad sa de till dig?
De ville återigen att prata med mig. Jag frågade då vad det handlade om och fick svaret att det handlade om mig och att det endast skulle ta några minuter. Av nyfikenhet så sa jag att de fick prata med mig. De konstaterade först och främst att de var väldigt oroliga över mitt engagemang i Motståndsrörelsen. De frågade hur det rent praktiskt gick till när jag gick med, om det var jag som kontaktade Motståndsrörelsen eller tvärt om. Jag ville inte ge dem några detaljer angående detta. De övergick då till att fråga om varför jag är med i Organisationen. Jag sa då att det är för att mina åsikter stämmer överens med det som organisationen står för. Jag ser ett engagemang som det enda alternativet. Då sa de att de inte bryr sig om själva åsikterna utan snarare att det finns risk att jag kommer hamna i situationer där jag kommer vara tvungen att begå brott eller bli utsatt för detsamma.
Så mycket mer än så var det inte. En av SÄPO-agenterna frågade mig om jag ville ha ett telefonnummer för att kunna kontakta henne. Min första tanke var att säga nej, men jag kom att tänka på att det ändå kunde vara bra att få telefonnumret. Eftersom någon annan i Organisationen då kunde undersöka närmare vad de har i kikaren.

Om vi förstår saken rätt så försöker alltså representanter för Sveriges säkerhetspolis övertala dig att sluta vara engagerad i en öppet politisk ideell organisation som Motståndsrörelsen. Stämmer detta?
Ja det gick inte att uppfatta på något annat sätt.

Vad tänker du kring att SÄPO lägger sådana resurser på dig?
Jag lägger ingen större vikt vid det, de har ju faktiskt kontaktat andra förut. Det är vidare ett bevis på att vi i Motståndsrörelsen har rätt när vi säger att SÄPO har blivit en åsiktspolis som används i politiska syften.

Tror du att det är vanligt att yngre medlemmar i Motståndsrörelsen får besök av SÄPO?
Det vet jag inte men jag vet som sagt att det har hänt andra.

Har det här fått dig att vackla ideologiskt?
Nej absolut inte. Tvärtom så gör det mig mer fast i min tro på att Sverige behöver förändras från grunden.

Stort tack för att vi fick tala med dig och vi vill även passa på att meddela att du i situationen har betett dig föredömligt som inte lät dig skrämmas och som omedelbart rapporterade deras besök vidare. Självklart låter vi inte sådant här gå obemärkt förbi. Motståndsrörelsens Pär Öberg har ringt upp en av de poliser som besökte David och ställt henne mot väggen. De samtalen publiceras under morgondagen.


  • Publicerad:
    2012-11-09 18:06