RADIO. Johanna Hagberg medverkade i Nordic Frontier där hon berättade om situationen i Kopparberg och Motståndsrörelsens aktion för överfallna kvinnor.

Listen to ”“They asked us to come back – we promised we would”” on Spreaker.

Det var under förra tisdagen som en kvinna knivskars i magen av en rasfrämling och en annan kvinna våldtogs en timme senare i centrala Kopparberg. Nordiska motståndsrörelsen valde då att trygghetsvandra i Kopparberg, något som varit mycket uppskattat bland lokalborna.

I dagarna medverkade Nordfronts Johanna Hagberg, själv boende i Ludvika, i Nordiska motståndsrörelsens engelskspråkiga podcast Nordic Frontier för att ge internationell spridning om händelsen och efterspelet.

Läs mer: En kvinna knivskuren och en annan våldtagen – Näste 5 och Näste 1 trygghetsvandrade i Kopparberg

Johanna berättade bland annat att lokalborna varit mycket trevliga på plats och att trygghetsvandringen gått viral på Facebook.

— Efter aktionen i Kopparberg blev vi kontaktade av personer som sett att saken hade gått viral i en lokal Facebook-grupp. Jag uppskattar att 80-90 procent av de runt 200 kommentarerna var positiva till vår närvaro, säger Johanna om reaktionerna.

— Folk var väldigt upprörda på dem som klagade över att vi var där, säger hon vidare om den Facebook-grupp som nu raderats.

Johanna tar också upp polisens högst anmärkningsvärda beteende då de försökt sabotera trygghetsvandringen och konfiskerat politisk information (vilket är olagligt).

— När polisen dök upp på platsen utbrast några ungdomar att ”det var på tiden”. Våra aktivister påpekade att de var där på grund av Motståndsrörelsen och inte överfallen på kvinnorna. Ungdomarna vägrade först att tro på dem, tills de själva såg hur polisen förföljde aktivisterna och dessutom beslagtog flygblad som de lappat bilar med, berättar hon.

Trots ”resursbrist” så finner polisen alltid tid till att trakassera politiskt oliktänkade.

Vidare framgår att polisen fortfarande säger att man inte har några signalement på gärningsmännen, trots att detaljerade uppgifter på förövarna diskuterades bland lokalborna i Facebook-grupperna.

Johanna stannade sedan också kvar i programmet för att prata om situationen i Dalarna och i Ludvika, där Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i val och håller en stor demonstration på 1 maj.


  • Publicerad:
    2018-04-12 12:51