1 APRIL Nej, Nordfront är inte permanent nedstängt av EU. Det är 1 april idag.

Jag får väl börja med att både tacka och be om ursäkt till alla läsare som blev upprörda över vårt aprilskämt. Tack för att ni bryr er om Nordfront och förlåt för att vi skrämde upp er!

Äran för att ha kommit på det här skämtet tillfaller Max Rosenfors. Skämtet konspirerades fram på redaktionsmötet i början av veckan. Några andra idéer var kanske mer humoristiska, men de kändes för uppenbart skämtsamma. Styrkan i Maxs förslag var att det här skämtet var väldigt trovärdigt, då censur ligger i tiden. Att ett aprilskämt har lite trovärdighet är i min mening viktigt eftersom det är meningslöst med skämt som inte lurar någon.

Mycket riktigt var det också många som gick på skämtet. Såväl medier som privatpersoner har kontaktat mig om EU:s nedstängning av Nordfront. Diverse chatter på Telegram och andra plattformar har överfyllts av arga inlägg. Jag vet också att numret för klagomål blev flitigt nedringt av upprörda läsare. Till och med Eric Striker blev lurad, men han kan till skillnad från alla lurade svenskar skylla på tidsskillnaden och att det inte var 1 april i USA när han såg vad som hade hänt på Nordfront.

Att skämtet är trovärdigt är för att det ligger rätt nära den politiska verklighet vi redan lever i. Sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina startade är det särskilt allt med rysk koppling som har utsatts för censur och andra sanktioner. Mest uppmärksammat blev nog att just EU tidigt under kriget stängde av Sputnik och RT för alla EU-medborgare. Verktygen för att EU ska kunna implementera sådana här förbud finns alltså redan idag.

Igår kom också det senaste övergreppet mot den europeiska yttrandefriheten. EU-landet Österrike dömde nämligen musikern som kallar sig Mr Bond till tio års fängelse. Om man kan få så långa fängelsestraff bara för att ha skapat musik i Europa finns det inte riktigt några gränser för hur mycket vår yttrandefrihet kan inskränkas.

Även om vi på Nordfront skämtade idag är censurfrågan inte ett skämt, det är ett verkligt problem. Alla som förstår och håller med om detta bör göra vad de kan för att bekämpa censuren:

  • Skaffa dig en VPN-tunnel som erbjuder IP-nummer från länder utanför EU. Då kan du läsa RT och Sputnik eller andra hemsidor som EU censurerar i framtiden.
  • Lär dig att använda Bitcoin och andra kryptovalutor. Då kan du stödja alternativmedier som Nordfront oavsett hur mycket bankerna krånglar med oss.
  • Sprid censurerat material. Om Youtube raderar en film, ladda upp den där igen och sprid den även på nya och yttrandefrihetsvänliga plattformar som Odysee.
  • Häng med i utvecklingen. Byt appar och ändra dina surfvanor när aktörer du följer blir censurerade och tvingas byta plattform.

Även om maktens censuriver ökar pågår det också hela tiden en teknologisk utveckling som ger oss allt bättre möjligheter att sprida våra idéer. Det enda vi alla måste göra är att se till att ligga ett steg före systemet. Om man drar det till sin spets är det största hotet mot vår yttrandefrihet vår egen bekvämlighet och passivitet. Så ta inte yttrandefriheten för given, var aktiv och alert!