USA. ”Motorstaden” och USA:s svartaste stad Detroit har begärts i konkurs.

DetroitNoMoney

Den amerikanska staden Detroit har nyligen ansökt om konkurs. Staden har sedan slutet på andra världskriget haft en nedåtgående spiral. Enligt uppgift uppgår skulderna till offantliga 122 miljarder kronor och staden kan inte längre betala ut löner till sina anställda.

I torsdags lämnades en ansökan om konkursskydd in till en federal domstol. Beslutet om att konkurs är den enda utvägen för staden kom efter flera veckors hårda förhandlingar. Nu skall man utreda exakt hur stora skulderna egentligen är, vad fodringsägarna kräver och ifall några av fodringarna kan skrivas av. Inom en period på 30 till 90 dagar förväntas man ha fått svar på om Detroit kan omfattas av skyddspaketet ”Chapter 9 protection”.

Staden har utöver sitt växande skuldberg även brottats med avbefolkning. Från att på 1950-talet ha haft en befolkning på runt 1,8 miljoner invånare har siffran nu sjunkit till strax under 700 000 personer. Detroit har även drabbats av fenomenet ”white flight”, eller vit flykt som det heter på svenska. Den demografiska utvecklingen började redan på 60-talet och nu är bara runt åtta procent av invånarna i staden vita. Hela 80 procent uppges dock vara svarta och Detroit är med andra ord USA:s svartaste storstad.

Detroit har även enorma problem med kriminalitet och viktiga samhällsfunktioner som ambulansvård och räddningstjänst fungerar inte längre. Om det bestämms att staden nu slutligen går i konkurs kommer det vara den största konkursen i amerikansk historia.

Källa:
Staden Detroit i konkurs


  • Publicerad:
    2013-07-19 20:40