SVT släppte idag ett pressmeddelande om att Disney censurerat i Kalle Ankas julafton då den ska visa ”stereotypa bilder av svarta och judar”.

censur_disney

I ”Tomtens verkstad” har man nu klippt bort två sekvenser som sägs vara stereotypa. Kortfilmen skapades 1932 och Disney, som säljer Kalle Ankas julafton till runt 40 länder, säger sig vilja anpassa sig till 2000-talet.

I Tomtens verkstad tillverkas världens leksaker och i en sekvens kommer leksaker nedför en ramp till Tomten för ett sista godkännande. Den svarta dockan som får instruktioner om att säga mamma har nu klippts bort. Så har även flickdockan som kommer därefter och en man med krokig näsa som dansar en kosackdans. Detta klipp ska anspela på judar.

SVT har fått frågan om de inte kan välja att visa det gamla materialet ändå, men programinköpschefen Stephen Mowbray vill inte det och han har programledningen på SVT i ryggen. Mowbray säger följande om censuren:

”Jag accepterar det och tycker det är okej. Vi har diskuterat det i programledningen också.”

Disney själva säger genom Linda Andersson, talesperson i Norden, att det är en självsanering och att de rensat ut det som gått för långt:

”Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Detsamma gäller den judiska mannen.”

Den svarta dockan har enligt Andersson varit censurerad tidigare men ”smugit sig tillbaka”.

Flera har ifrågasatt varför Disney inte varit fullt konsekventa då Tomtens verkstad innehåller ännu fler ”stereotypa” bilder av vita, svarta och asiater.  Den judiska figuren anses vara en av de minst harmlösa i sammanhanget.

Relaterat: Svart docka klipps bort från Kalle Anka


  • Publicerad:
    2012-12-14 20:41