STORBRITANNIEN. Harry Potter-författarinnan JK Rowling har utsatts för en hatstorm efter att ha tagit ställning till den numera kontroversiella idén om att det bara finns två kön. Nu försvaras hon av flera brittiska kulturpersonligheter.

Det var i somras som den brittiska författarinnan JK Rowling, skaparen av de populära böckerna om Harry Potter, väckte stor anstöt bland kulturmarxister efter ett utspel om vem som egentligen är kvinna. Rowling ska nämligen ha skrivit att det endast är kvinnor som menstruerar.

I dagarna har hatstormen mot henne växt ytterligare, rapporterar bland annat Expressen. Detta efter att Rowling gjort reklam för en t-shirt som säljs av en webbshop som bland annat även saluför knappar och post it-lappar med texterna ”Transwomen are men” och ”Transactivism is misogyno”.

Grundaren av webbshoppen heter Angela Wild, som beskriver sig som en ”lesbisk antitrans-aktivist”. Till MailOnline ska hon bland annat ha sagt:

— Män är inte kvinnor. Ingen kan förändra biologi, säger hon till den brittiska sajten.

— Dessa simpla påståenden uppfattas nu som ”transfobiska” och kontroversiella. Om någon tar illa upp av mina produkter, eftersom de triggas av biologisk verklighet, är jag ledsen för deras skull, men det har inget med mig att göra.

Det hat som Angela Wild fått utstå från av homolobbyn har nu alltså även riktats mot Rowlings som inte bara anklagats för att vara ”transofob” utan även utsatts för rena hot.

Försvarar Rowlings
Ian McEwan, skådespelaren Frances Barber, dramatikern Tom Stoppard och 55 ytterligare kulturpersonligheter har nu gått ut offentligt till försvar för Rowlings. I ett öppet brev i tidningen Sunday Times skriver man att “JK Rowling har varit föremål för våldsamma övergrepp som sätter ljuset på en lömsk, auktoritär och misogyn trend i sociala medier” och att drevet mot Harry Potter-skaparen “bara det senaste exemplet av hat som riktas mot henne och andra kvinnor”.

I brevet riktar man även kritik mot IT-jättarna bakom sociala medier-plattformar för att indirekt stödja drevet.

 


  • Publicerad:
    2020-09-28 21:30