KULTUR. Skådespelaren Rowan Atkinson har uttalat sig om den nya trenden där artister med ”fel” åsikter blir avbokade.

Skådespelaren Rowan Atkinson. Foto: S Pakhrin (CC BY-SA 2.0).

I Storbritannien är det numera vanligt att artister med fel åsikter blir avbokade – så kallad ”avbokningskultur”.

Brittiska Radio Times gjorde en lång intervju med skådespelaren och komikern Rowan Atkinson, känd från bl a ”Mr Bean”, Johnny English” och ”Blackadder”.

Under intervjun jämställde Atkinson de aktivister som driver ”avbokningskulturen” med en ”medeltida mobb”:

– Det är viktigt att vi utsätts för ett brett spektrum av åsikter, men vad vi har nu är den digitala motsvarigheten till den medeltida mobben som ränner runt på gatorna och letar efter någon att bränna, Det är skrämmande för alla som blir ett offer för att mobben, och det fyller mig med rädsla för framtiden.

Atkinson anklagade också sociala medier för lynchningarna på nätet.

– Det blir ett fall av antingen är du med oss eller mot oss och om du är emot oss, förtjänar du att bli ’avbokad’.

Många andra celebriteter har råkat ut för avbokningskulturen.

J K Rowling, författarinnan till ”Harry Potter” böckerna blev socialt avrättad när hon gjorde vad som ansågs vara transfobiska uttalanden.

Skådespelaren Ricky Gervais, en av upphovsmännen till den populära serien ”Kontoret” delar Atkinsons åsikter och uttalade sig i december om detta:

– Det skrämmande är att kunna bli avbokad om du säger fel sak och plötsligt har Netflix tagit bort dig från deras plattform. Du kan vara den mest politiskt korrekte stand-up-komikern i världen just nu, men du vet inte hur det kommer att bli om 10 år. Du kan bli avbokad för saker du sade för 10 år sedan.

Atkinson, som just nu arbetar med en serie på Netflix vet inte hur hans egen framtida yrkeskarriär kommer att se ut och säger:.

– Missförståndet om avbokningskultur är att vissa människor tycker att du skall kunna säga vad du vill utan konsekvenser, men det är inte sant eftersom vi är medlemmar i samhället och människor får kritisera dig. De får låta bli att köpa dina saker, de får bränna dina DVD-skivor och de får stänga av TV:n. Vad de inte får göra är att mobba andra människor till att inte gå och se dig.


  • Publicerad:
    2021-01-14 18:20