Dagens datum 28 juli: Natten mellan den 27 och 28 juli 1943 anfaller närmare 800 brittiska tunga bombplan staden Hamburg. Anfallet var det intensivaste i den pågående terrorbombkampanjen Operation Gomorrah.

hamburg2

Arthur ”Butcher” Harris, chefen för det västallierade strategiska bombflyget, hade fått till uppgift att knäcka den tyska försvarsviljan. I februari 1942 hade Harris fått fria händer av Churchill att lösa denna uppgift. Samma år togs de tunga bombplanen Handley Page Halifax och Avro Lancaster i tjänst. Med dessa flygplan hade Harris en flygplansflotta som kunde nå långt in i Tyskland och samtidigt bära på stora bomblaster. Under våren 1943 inledde Harris storskaliga anfall mot industriella mål i Tyskland.

Hamburg som vid tiden var Tysklands näst största stad efter Berlin. Hamburg var även ett viktigt industriellt centrum. Natten mellan den 23 och 24 juli inleddes ”Operation Gomorrah”. Den bibliska hänvisningen kan ge en förevisning om vad Arthur Harris hade i åtanke. Den tyska civilbefolkningen skulle bombas till underkastelse eller förgöras. Den första vågen av flygplan släppte 2300 ton bomber över staden, varav en del var 2000 kg tunga ”blockbuster”-bomber. Den efterföljande vågen släppte över 350 000 små brandbomber. Tusentals bränder startade samtidigt runt om i staden. Stadens många brandmän kämpade natten igenom för att släcka eldhärdarna som uppstått. Jobbet försvårades avsevärt eftersom stadens vattenverk hade träffats i den första vågen. Under de följande dagarna anföll det amerikanska flygvapnet. Målet för de amerikanska bombplanen var de tunga skeppsvarv som fanns i staden.

hamburg4

Natten mellan den 26 och 27 anföll en handfull brittiska Mosquitoplan. Uppgiften var inte att ställa till med skada, utan att hålla befolkningen i skräck och nöta ut de hårt ansträngda brandmännen.

Nästa natt startade närmare 800 bombplan från sina baser i England. Vid midnatt nådde flygplanen sitt mål. Under en timme släpptes över 2300 ton högexplosiva och brandbomber över staden. På grund av de tidigare anfallen och det torra vädret resulterade bombanfallet en gigantisk tornadoliknande eldstorm. Trehundra meter hög och åttahundra grader varm förintade eldstormen allt i sin väg. Rökmolnen från staden nådde upp till 6000 meters höjd. Ett vittne till massakern sade följande:

På vägsträckan vi färdades efter förde med sig skräckscener som bara blev värre och värre. Jag såg många kvinnor med barnen i sina armar springande, brinnande för att sen falla och inte ta sig upp. Vi passerade massor med människor som låg döda i högar om fyra eller fem, varje hög var förmodligen en familj, nu synliga som en bränd massa inte större än ett mindre barn. Många kvinnor och män föll ihop utan att ha tagit eld… Tysta och med de sista av sina krafter försökte många kvinnor rädda sina barn. De bar dem hårt tryckta mot sina kroppar. Många av dessa barn var redan döda utan att mödrarna märkte det.

hamburg3

En mamma som dött när hon försökte skydda sitt barn.

De människor som hade hunnit gömma sig i skyddsrummen klarade sig från den intensiva hettan. Räddningen var dock bara tillfällig. Den gigantiska elden förbrukade allt syre i sin väg och många människor kvävdes därför sakta till döds. Bara denna natt dog över 40 000 tyskar – till större delen civila – i Hamburg.

hamburg1

Brandman som dött när han försökt rädda ett barn.

Anfallen mot den döende staden fortsatte ända fram till den 3 augusti. När Operation Gomorrah  avslutades hade enligt vissa källor 125 000 personer dött. Hamburg låg i ruiner. Det tog ända till 1957 innan återuppbyggnaden av staden var färdig.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-07-28.


  • Publicerad:
    2018-07-28 00:38