VÄXJÖ Inför ett studiebesök i en moské fick eleverna från Växjö Fria Gymnasium utskick där de uppmanades att täcka håret och ”klä sig anständigt”. Många elever blev upprörda och stannade hemma istället.

Det var inför ett studiebesök till en moské som elever från Växjö Fria Gymnasium fick till sig att de var tvungna att täcka håret och ”klä sig anständigt”. Detta fick många upprörda reaktioner och många elever valde att istället stanna hemma.

Inför besöket fick eleverna utskick med uppmaningar från skolan. I de utskicken kunde eleverna läsa detta:

Ni ska ha anständiga kläder och tjejerna ska täcka håret med en sjal eller halsduk. Det finns att låna om du skulle glömma.

Tänk på att ha anständiga kläder, dvs inte visa magen, inte urringat, inte för korta byxor/kort kjol etc. Tjejer behöver täcka håret. Tag med en sjal eller bredare halsduk, så att du kan täcka hela håret. Om du har glömt så finns det rena att låna på plats.

— Det är väldigt kränkande för oss tjejer framförallt. Skolans policy är att det ska vara jämställt, men det är ju inte det om vi tjejer måste ha på oss sjal och anständiga kläder medan killarna får gå dit som dom är, säger en av eleverna till P4 Kronoberg.