INTERNATIONELLT. Efter att ha höjt Bitcoin till skyarna och bland annat accepterat kryptovalutan som betalmedel för Tesla-bilar vänder nu Elon Musk och stoppar möjligheten.

Elon Musk tvärvänder angående Bitcoin. Foto: Daniel Oberhaus (2018) (CC BY 2.0) .

I mars började kryptovalutan Bitcoin att stiga drastiskt i värde, vilket många menade berodde på att Tesla-bossen Elon Musk valde att acceptera Bitcoin som betalmedel för de som handlar med företaget.

Men nu har Musk och Tesla tvärvänt och stoppar betalningsmöjligheten med Bitcoin. I ett uttalande på Twitter skriver Musk att han fortfarande tror på Bitcoin, men att han ogillar utvinningen av kryptovalutan, så kallad ”mining”.

Detta sker genom att kraftfulla datorer tävlar mot varandra om att lösa komplexa matematiska pussel, vilket leder till att kryptovalutor skapas. Men det är en energikrävande process och Musk menar att elektriciteten som behövs till stor del utvinns genom fossila bränslen och att det är något han inte kan ställa sig bakom på grund av uppfattningen att miljön tar skada.

”Vi är oroade för den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid utvinning av och transaktioner med Bitcoin, speciellt kol som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen”, skriver Musk och fortsätter:

Kryptovalutor är en bra idé på många plan och vi tror att de har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön.

Musk skriver också att man ”tittar på andra kryptovalutor” som ska vara energieffektivare. Det är dock oklart vilka.

Sedan Musks inlägg på Twitter har Bitcoin redan sjunkit i värde med 10 procent.


  • Publicerad:
    2021-05-13 14:30