KRÖNIKA. Elias Jung skriver här om det destruktiva i den moderna dejtingkulturen och uppmanar till bojkott av så kallade dejtingappar.

Eftersom Simon Holmqvist har brutit ny mark i Radio Nordfront med sina tankar om kärlek, fann jag mig inspirerad och såg möjligheten att skriva en artikel om relationer. Jag är förstår ni av åsikten att möjligheterna till att skapa sunda och hälsosamma relationer mellan män och kvinnor i dagens samhälle försvåras kraftigt av ett antal destruktiva samhällsfenomen.

Ett av dessa fenomen är dejtingapparna. Dejtingappar kan man hävda gör vårt dejtingliv rikare och öppnar upp nya möjligheter för att träffa människor som man annars aldrig skulle träffa. Eller så kan man hävda att det öppnar upp möjligheter att träffa en massa människor som man kanske aldrig ens skulle behöva träffa. Jag är av den senare uppfattningen och menar att de så kallade möjligheterna enbart gör oss känslomässigt avtrubbade och framkallar ett hjärtlöst beteende gentemot de vi ”dejtar”. För vad finns det för anledning att bry sig om en person, när det står tio på tur? Vi blir därför bortskämda i vårt val av partner. Bortskämdheten skapar i sin tur destruktivitet eftersom vi förlorar drivkraften att faktiskt vilja etablera något seriöst när vi hela tiden har flera andra potentiella partners tillgängliga. På grund av detta kortsiktiga tänkande kanske vi förlorar en människa, som om vi lagt mer tid på hade insett var något att behålla, för tjugo nya oseriösa dejter. Efter allt detta dejtande kanske vi sitter där med händerna framför ansiktet, sönderstressade och undrar vad fan vi håller på med.

Är det någon som känner igen sig? Jag vet att jag iallafall gör det. Jag hade, utan att framhäva mitt stora ego, etablerat kontakt med ett trettiotal kvinnor på ett antal månader en sommar för ett par år sedan.

Efter denna mångfald av kvinnor, dejter och stressen som följde började jag att ifrågasätta mig själv, mitt beteende, samhället jag lever i och min psykiska hälsa försämrades för var dag som gick.

Jag såg det därför som nödvändigt att direkt förändra beteendet och skapa mig ett nytt hälsosamt sådant för att inte bli en av alla de där 90-talisterna som det nyligen rapporterades om var de som frekventerade psykakuter mest runt om i landet.

Peter Valverius, chefsläkare inom psykiatrin i Region Blekinge, kommenterade siffrorna från Socialstyrelsens patientregister om att personer födda på 1990-talet stod för 26 procent av besöken på landets psykiatriska akutmottagningar förra året i en intervju med P4 Blekinge. Han nämnde där otryggheten i samhället, hotet om arbetslöshet och sociala medier som bidragande faktorer till 90-talisternas stress. Eftersom dejtingappar är en form av social media kan därför även dessa inkluderas i förklaringsmodellen. Ni som har läst Nordfronts artikel om företaget IAC, som äger merparten av dejtingapparna inklusive den för svenskar mest kända och populära Tinder, förstår nog, efter att ha hört ekona från styrelsen, vilka kopplingar som föga förvånande går att göra i det här fallet.

Det finns dock andra fenomen än dejtingappar som bidrar till en toxisk relationskultur mellan män och kvinnor. Även aborträtt, p-piller och dagens karriärsträvan bland moderna människor är sådant som är värt att ta upp i sammanhanget. I en förvånansvärt lyckad produktion av SVT efter valet diskuterades dejtingkultur i programmet Opinion live där psykologen Fredric Bohm framträdde och nämnde att människor idag tenderar att vara extremt upptagna av sitt egna livsprojekt och glömmer bort att om man ska gå in i en relation är det ett gemensamt projekt som man måste lägga mycket tid och energi på. Det faktum att vi uppmuntras till att vara nästintill religiöst upptagna av oss själva och vår karriär är alltså inte något som gynnar våra relationer, annat än den till oss själva givetvis. Men ingen människa är en ö som det brukar heta.

LÄS ÄVEN: Riskfyllda preventivmedel – vad du som kvinna bör veta

Då vi som jag menar också uppmuntras genom aborträtt och p piller till att undvika en graviditet så långt det är möjligt uppmuntras vi också till icke-seriositet i våra relationer. Vi uppmanas istället till att ”ligga runt” med så många som möjligt, beskyddade av nedbrytande droger, gummi och andra mekaniska ingrepp. Om det trots våra ambitioner ändå skulle komma ut en hemsk liten varelse finns det en ”quick fix” i form av en abort. Med denna vetskapen och falska tryggheten i ryggsäcken behöver vi inte ens tycka om de människor som vi inleder sexuella relationer med.

Om inga allvarliga konsekvenser i form av ett barn kan komma av vårt handlande. Det blir ett slit och släng tänk kring ens partners där han eller hon som man har legat med ett par gånger kan duga den ena dagen, men vara totalt irrelevant den andra.

Därför tycker jag att alla livskraftiga och sunt tänkande män och kvinnor borde avsäga sig sina medlemskap hos alla dejtingappar och dejtingsidor. Att ta av sina gummin, sluta med sina p-piller och låta ett ägg som har blivit befruktat utvecklas till en härlig människa välkommen till denna jord. För ingen mamma eller pappa ångrar att ett barn har kommit till världen.

/Elias Jung


  • Publicerad:
    2019-04-04 09:00