Nyligen dömdes Ernst Zündel av en domstol i Tyskland till fem års fängelse för att ha förnekat förintelsen. Hans advokat i första rättegången, Sylvia Stolz, åtalas nu även hon av det demokratiska systemet för liknande tankebrott.

Efter att ha varit för frispråkig under rättegången förbjöds Sylvia Stolz av domaren att fortsätta försvara Ernst Zündel. När domaren beordrade att hon skulle lämna rättssalen vägrade hon. När vakterna i stället bar ut henne ropade hon ”Motstånd! Det tyska folket reser sig!”.

Åklagarna menar att Stolz under Zündelrättegången har förnekat förintelsen, hetsat mot judarna och försökt sabotera förhandlingarna.

I en telefonintervju gjord av AP förnekar hon inte anklagelserna utan menar att hon för en kamp mot vad hon anser vara en ”illegal regim skapad genom de allierades ockupation av Tyskland”.

”Vi befinner oss under främmande ockupation, och denna främmande ockupation har porträtterat Adolf Hitler som djävulen i sextio år, men det är inte sant. Den verkliga sanningen kan endast sägas när någon försöker bryta detta tabu”, menar Stolz.

Problemet för advokater som skall försvara revisionister som står åtalade i exempelvis Tyskland är det faktum att det är olagligt att förneka den så kallade ”Förintelsen” där. Alltså är det även förbjudet att föra fram bevis som förnekar den så kallade ”Förintelsen” (bevis som är nödvändiga för att kunna ge den åtalade ett tillfredställande försvar) vilket i slutänden gör det i stort sett omöjligt att erbjuda ett bra försvar. Även advokat Jürgen Rieger har under domstolsförhandlingar blivit varnad för att han kan komma att bli åtalad för förintelseförnekande genom sitt försvar.

Demokratin Tyskland kan vara stolt över sig själv som har lyckats att i friheten och öppenhetens namn skapa ett juridiskt system som är i samma kaliber som före detta Sovjetunionens. Skillnaden är väl den, att sovjetmedborgarna visste att deras domstolar var ett skämt – medan den stora delen tyskar ännu inte vaknat upp till detta.


  • Publicerad:
    2007-03-22 00:00