EUROVISION. Det ”svenska” bidraget till årets schlagerfestival hamnade på sjätte plats efter tittarnas röstning.

Årets Eurovisionsschlagerfestival utspelades i Israels huvudstad Tel Aviv. Som vanligt var det en storslagen tillställning med allsköns dekadens och sexuella avarter. Mängder av Davidstjärnor, prideflaggor och Israelflaggor syntes i detta kanske extra spektakulära spektakel. Under inledningen var bland annat den israeliska transvestiten Dana International med och i pausnumret sågs ”den skäggiga damen” Conchita Wurst i en absurd pälskreation som inte lämnade mycket till fantasin.

Den skäggiga damen.

Bidragen bestod även de givetvis också av en uppsjö av märkliga aktörer. Frankrike bidrog med en transvestit och en överviktig balettdansös, Vitryssland hade den yngsta sångerskan med ett tvivelaktigt budskap och Island ställde upp med det mest avvikande, nämligen ett helt band i BDSM-utstyrslar eller sadomasochistiska läderdräkter. Deras musik var också ett väldigt avvikade inslag, lite som en mer homoerotisk version av Rammstein.

Island hade dessutom ett budskap om antikapitalism vilket kan tyckas något märkligt på detta översvulstiga och påkostade jippo. De syntes även med en Palestinaflagga senare när rösterna räknades.

Juryns största favoriter var bland annat Sveriges bidrag, som var det mest mångkulturella med John Lundvik och dansarna The Mamas, alla svarta. Nordmakedonien och Nederländerna var också stora favoriter och rent musikaliskt kan man säga att dessa tre bidrag som länge låg i toppen bidrog med klassiska schlagerdängor utan några större konstigheter.

John Lundvik och The Mamas.

I slutpausen överraskade den amerikanska och judiska konvertiten Madonna med ett nummer som drog tankarna till något mystiskt som en frimurarritual eller en satanisk mässa. Madonna är som bekant en utövare av den judiska magi-formen kabbala och man kan tänka sig att detta låg till grund för den märkliga scenshowen. Senare fick vi även se förra årets vinnare, Netta Barzilai, sjunga en låt om bananer.

Israels Netta Barzilai i ESC 2019 sjungandes om bananer.

Länge såg det ut som att det ”svenska” bidraget skulle vinna men John Lundvik och The Mamas landade på sjätte plats då tittarnas röster petade upp Nederländerna till topplaceringen. Tittarnas favoriter var förövrigt även Norges trio som hade med en jojkande same och Italien som bidrog med en rappande förortsgangster.

Bidraget som kom sist var Storbritanniens Michael Rice som framförde en låt skriven av det svenska bidragets John Lundvik. Men tävlingens egentliga förlorare var kanske Tysklands bidrag. Deras låt fick inga röster alls av tittarna för sitt bidrag S!sters.

Man kan sammanfatta årets tävling med att det var mer mångkultur, mer dekadens och mer av den tomma och plastiga känslan man får av Israel och det demokratiska Europabygget med all sin mångfald och tolerans. Men det var iallafall skönt att inte Sverige vann…


  • Publicerad:
    2019-05-19 10:32