EU. Framgångarna med kryptovalutor oroar EU:s finansministrar som i dem ser ett hot mot EU:s penningpolitik. Vid ett möte har man nu enats om ett eventuellt förbud mot kryptovalutor med motiveringen att ”skydda konsumenterna och bevara staternas finansiella suveränitet”.

Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

Europas största banker har uppmanat Europeiska kommissionen att se till att införa tuffa regler för kryptovalutor, som till exempel så kallade stablecoins, skriver Pymnts.com. Stablecoins är kryptovalutor som backas av andra och i de flesta fall mer traditionella tillgångar som ädelmetaller.

Man fruktar nu att de populära kryptovalutorna utgör ett hot mot EU:s penningpolitik.

— Vi väntar på att kommissionen tar fram starka och tydliga regler för att undvika missbruket av kryptovalutor för terroristaktiviteter och pengatvätt, uttalade den franske finansministern Bruno Le Maire, enligt Reuters.

På lördagens ekonfinmöte enades EU:s finansministrar om att det kan bli nödvändigt att förbjuda kryptovalutor, eller att åtminstone kraftigt reglera användningen av dem. Detta för att ”skydda konsumenterna och bevara staternas finansiella suveränitet”.

— Alla på mötet var eniga om att om det blir nödvändigt så får vi till och med förbjuda sådana kryptovalutor, sade den tyske finansministern Olaf Scholz, mötets ordförande, vid en presskonferens efter mötet.

Luis de Guindos, som är Europeiska centralbankens (ECB) vicechef, var av samma åsikt:

— Innovation är bra. Men när det gäller kryptovalutor finns en utmaning som måste hanteras. Principen är att vi ska tillämpa samma regler för samma risker, sade han.

de Guindos avslöjade även att ECB för närvarande utreder frågan om att skapa en elektronisk euro på detaljhandelsnivå samt att främja ett alleuropeiskt betalningssystem på konsumentnivå.

Fotnot: Ekofinrådet består av alla EU-ländernas ekonomi- och finansministrar. Rådet ansvarar för EU-politiken på tre huvudområden: ekonomisk politik, skattefrågor och reglering av finansiella tjänster.


  • Publicerad:
    2020-09-21 14:45