EKONOMI Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor sade i måndags nej till ett förslag om att förbjuda kryptovalutor som anses vara miljöovänliga.

För närvarande håller Europeiska Unionen på och ser över unionens lagstiftning gällande kryptovalutor och de tjänster som låter kunder köpa och växla sådana tillgångar. Den föreslagna nya EU-lagstiftningen går under namnet MiCA och ska bland annat innefatta gemensamma regler för konsumentskydd och skydd mot marknadsmanipulation.

Nyligen presenterades ett förslag om ett tillägg till MiCA som skulle ställa miljökrav på alla kryptovalutor som det handlas med inom EU. Sweclockers förklarar tillägget på följande sätt:

Tillägget nämner varken någon specifikt valuta eller metod, men syftar till den mer energikrävande metoden proof-of-work. Där används beräkningskraft från huvudsakligen högpresterande grafikkretsar för att verifiera transaktioner och skapa nya block i kedjan. Tillägget hade i praktiken begränsat alla valutor som för tillfället bryts enligt metoden, likt Bitcoin och Ethereum.

Om tillägget hade röstats igenom och sedan blivit lag hade det alltså i praktiken inneburit att flera av de största kryptovalutorna skulle förbjudas inom EU, om de inte kunde uppdateras och fungera utan proof-of-work-metoden.

I måndags röstade dock Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor nej till tillägget med 32 röster mot 24. Arbetet med MiCA-lagen går dock vidare nu men utan det föreslagna miljötillägget.