NATIONALISM. Den politiska aktivismen har ökat inom den nationella rörelsen och Nordiska motståndsrörelsen står för nästan 95% av aktiviteterna. Detta visar Expos senaste årsrapport.

Nästan fem månader verkar juden Jonathan Leman och hans underordnade medarbetare på Expo ha varit sysselsatta med att räkna och kategorisera kamprapporter från Nordiska motståndsrörelsen och andra nationalistiska grupper. Varför jobba snabbt när man kan mjölka pengar ur stiftelsens kassa?

I likhet med de senaste årens rapporter över den politiska aktiviteten inom den nationella rörelsen i Sverige visar Expos ”granskning” av 2017 att aktivismen ökat:

Den svenska nazistmiljön är mer aktiv än någonsin. Under 2017 dokumenterades 3 660 aktiviteter runt om i Sverige. Ökningen är markant jämfört med föregående toppår, 2016, då vi såg 3 064 aktiviteter.

Nordiska motståndsrörelsen beskrivs av Expo som ”dominerande” och står för hela 3 446 av aktiviteterna.

— Det är en oroande utveckling. Dagens nazister känner att de agerar i medvind. Den ledande organisationen, nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, har de senaste åren absorberat aktivister från andra delar av den rasideologiska miljön, men de lockar även till sig personer som inte har en bakgrund inom miljön, säger Leman till sin egen tidning.

I en av artiklarna som publicerats idag erkänner Expo att deras medarbetare förra året lyckats åsiktsregistrera 111 nya aktivister i Motståndsrörelsen som tidigare inte varit aktiva i organisationen. Expo beklagar sig också över att Motståndsrörelsens aktivister tränar självförsvar.

De flesta aktiviteterna som utförts har annars varit propagandaspridning (2950). I övrigt har Expo räknat offentliga aktioner (177), sociala aktiviteter (165), föredrag (109), kommunpolitik (14), spelningar (5) och demonstrationer (3).

Expo kopplar den ökade aktiviteten till främlingsinvasionen och menar vidare att den nationella rörelsen de senaste åren varit skicklig på att undvika interna konflikter och splittringar, vilket skapat en politisk arbetsro som stärkt rörelsen.


  • Publicerad:
    2018-04-26 18:05