INTEGRITET. Nu har det framkommit att svensk polis sedan sent förra året haft ett nära samarbete med det sociala mediet Facebook.

Poliser som utreder brott kan nu vända sig till Rikspolisstyrelsen för att få ut uppgifter från Facebook. Sedan den första december förra året har Facebook haft nära kontakt med Rikspolisstyrelsen och lämnat ut uppgifter på löpande band genom en direktlänk.

Sedan samarbetet startade har Rikspolisstyrelsen skickat 78 förfrågningar till Facebook, och redan fått svar på omkring 70 stycken. Samarbetet innebär att Polisen stort sett fritt får tillgång till bland annat användarnas IP-adresser, som sedan gör att man kan spåra användarens identitet.

Anders Ahlqvist, kommissarie och IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen, tror att samarbetet nu bara är i startgroparna och att förfrågningarna till Facebook kommer att öka i framtiden.

— Polisen är en stor organisation så det tar tid att sprida informationen. Men det sprider sig och antalet förfrågningar ökar och svaren från Facebook trillar in i jämn takt, säger han.

Rikspolisstyrelsen letar nu möjligheter att ingå avtal med fler företag för att kunna begära ut sekretessbelagd information.

— Det pågår ett sådant arbete. Men det är inte alls samma volym på förfrågningar och problem för polisen som när det gäller Facebook, uppger Ahlqvist.

Källa:
Facebook ger uppgifter till polisen


  • Publicerad:
    2014-03-11 17:45