INRIKES. En man i Ångermanland är misstänkt för att ha gett sin fru aktiv dödshjälp efter att Kramfors kommun nekat kvinnan vård. I centrum för skandalen står Region Västernorrlands sparkade fallskärmsdirektör.

Ingrid Bergström, fallskärmsdirektör

En 62-årig man utanför Nordingrå i Ångermanland häktades i fredags misstänkt för dråp på sin svårt sjuka fru, efter att han enligt åklagaren ha utfört ”en form av aktiv dödshjälp”. Kvinnan led av i ME, kroniskt trötthetssyndrom, och vårdades under många år av sin man.

Kvinnan hade då handikappats av sin sjukdom i 17 år och paret hade upprepade gånger ansökt hos Kramfors kommun om hjälp men nekats. Dödsbeskedet kom tre månader efter att paret även fått avslag av förvaltningsrätten, som handlägger tvister mellan medborgare och myndigheter.

— Jag vill inte kommentera det som inträffat men jag kan säga att jag står bakom min pappa och försvarsadvokaten, säger parets son om statens agerande.

Högsta chef inom välfärdsförvaltningen och samtidigt biträdande kommundirektör i Kramfors är fallskärmsdirektören Inger Bergström, som sparkades från Region Västernorrland efter inblandning i landstingschefernas vanstyre av vården i länet.

Inger Bergström gav miljoner till en sparkad chef utan arbetsuppgifter, plus en kurs i alternativ psykologi. När hon själv sparkades fick hon en miljonfallskärm och skyllde allt på en tidigare sparkad fallskärmsdirektör, Anders L Johansson.

Ansvariga för att sparkade chefer får miljonfallskärmar är Socialdemokraterna i kommunen som påstår sig företräda det arbetande folket. Det är även Socialdemokraterna som rekryterat Inger Bergström till det nya toppjobbet som chef i kommunen.

— Jag tycker att vi gjort allt vi kan i det här fallet. Det är politikerna som sätter upp lagarna, vi har att följa dem, säger Inger Bergström i en kommentar.

Även i kommentarer på sociala medier är det politikerna som ges skulden för det inträffade:

”Har inte fått hjälp av kommunen. Har ansökt otaliga gånger men kommunen skiter i etniskt svenskar som är sjuka och lägger resurserna på ekonomiska migranter istället. Dödsorsak: Kramfors kommun”, skriver en upprörd medborgare.

Kramfors kommun är socialdemokratiskt styrd sedan den allmänna rösträttens införande. Den folkmordsliknande politiken har sedan 1970-talet halverat antalet invånare och en femtedel av Kramforsborna har ersatts med personer med utländsk bakgrund.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-03-12 11:20