BROTT. En feminist har dömt för förtal efter att hon hängt ut och anklagat en oskyldig man för våldtäkt.

Ellen Lagerkvist Cabezas – feministlögnerska.

Feministen Ellen Lagerkvist Cabezas och en man, som arbetar som lärare, träffade varandra den 14 februari 2015 efter att ha chattat på en internetsida. De gick till en bar, pratade om ”feminism”, och därefter begav dem sig vidare till hennes lägenhet där mannen övernattade. Mer än ett år senare tog Lagerqvist Cabezas kontakt med polisen och gjorde en anmälan mot mannen om att han ska ha våldtagit henne. Redan kring årsskiftet 2016/2017 lades utredningen ner utan att mannen hade delgivits misstanke.

Den 22 januari 2017 skrev Lagerkvist Cabezas ett meddelande på sin Facebooksida där hon hängde ut mannen med namn och bild och där karaktäriserade honom som ”min våldtäktsman”.

Inlägget innehöll en detaljerad beskrivning av deras träff den 14 februari 2015, deras umgänge, hur hon utsattes för oönskade sexuella handlingar och att de hade ett samlag som hon hade samtyckt till och ett samlag som skedde mot hennes vilja. Lagerqvist Cabezas uppmanade sedan sina Facebook-följare att de skulle sprida inlägget vidare så att fler personer ska kunna känna igen mannen och därigenom ”undvika att utsättas för samma sak”.

Samma dag som inlägget publicerades, skickade Ellen Lagerkvist Cabezas e-post till mannens arbetsgivare där hon skrev en fullständig återgivning av texten i Facebookinlägget, med undantag för fotografierna och förklaringen att hon ville informera mottagaren om den nedlagda våldtäktsutredningen, samt att informationen skickades eftersom det är olämpligt att en våldtäktsman tar hand om barn. Mailet resulterade i att rektorn på skolan där mannen arbetar skickade ut mail till alla vårdnadshavare med information att läraren hade blivit utsatt för förtal.

Den 24 januari 2017 raderades inlägget av Facebook. Ellen Lagerkvist Cabezas skrev samma dag ett nytt inlägg där hon länkade till forumet Flashback där det hade skapats en diskussionstråd till inlägget från den 22 januari 2017. Bild på mannen saknades dock. Hon ägnade inlägget åt att besvara olika frågor som hade diskuterats bland forumets medlemmar.

Det ursprungliga Facebookinlägget med tillhörande fotografier och kommentarer hade dock sparats av någon okänd person i form av en bild. Denna bild har bland annat återfunnits på bloggen ”Kungsbacka Nyheter”.

När mannen fick nys om informationens spreds om honom anmälde han kvinnan för grovt förtal.

Anmälan ledde till åtal och under rättegången berättade mannen att händelsen orsakat stora problem i hans liv. Han berättade att han fått men efter händelsen, bland annat genom att vänner och bekanta tagit avstånd från honom, elever vill inte närvara på hans lektioner och han har varit tvungen att avsluta sin kampsportsträning på grund av psykisk ohälsa och oro för att bli igenkänd i tävlingssammanhang. Vetskapen om uppgifterna på internet har orsakat långvarig ångest, sömnsvårigheter och en känsla av att vara förföljd, varför han har sökt och erhållit psykologisk hjälp.

Ellen Lagerkvist Cabezas lämnade motsägelsefulla uppgifter under rättegång. Bland annat sa hon att hon inte begick händelsen med uppsåt samt att det aldrig var hennes avsikt att Facebook-inlägget skulle få så stor spridning, trots att hon själv uppmanade sina följare att sprida inlägget samt att hon både länkade till Flashbacktråden och var själv inne på forumet och besvarade läsarnas frågor om den påstådda händelsen.

Vidare sa hon att hon väntade med att göra en anmälan mot mannen då hon på något vis fortfarande tyckte bra om honom och för att han arbetade med barn men när hon ombads förklara varför hon mejlade mannens arbetsgivare sa hon att det var för att hon inte tyckte att det var lämpligt att mannen skulle få fortsätta att arbeta med barn.

Under rättegången framgick det även att Lagerkvist Cabezas lider sedan 19 års ålder av en underliggande psykisk ohälsa. Nedläggningsbeslutet från åklagaren gällande hennes våldtäktsanmälan ska ha inverkat menligt på hennes ohälsosamma psyke.

Tingsrätten avfärdade kvinnans berättalse och beslutade att döma Ellen Lagerkvist Cabezas för grovt förtal. I domen står följande:

De uppgifter som Ellen Lagerkvist Cabezas har lämnat i Facebook-meddelandet och mejlet innebär att hon har påstått att XX (red.anm. mannens namn) har gjort sig skyldig till våldtäkt. Det är en uppgift som är ägnad att utpeka en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Genom att skriva inlägget på en öppen plattform som Facebook samt skicka mejlet till arbetsplatsens e-postadress för allmänhetens frågor – vars mottagare inte kan förutses, har Ellen Lagerkvist Cabezas spritt uppgifterna till många personer och samtidigt möjliggjort för en ännu större spridning.

Vidare står det:

Enligt 5 kap. 1 § brottsbalken ska den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt dömas för förtal. Om den som utpekat någon på detta sätt var skyldig att uttala sig eller om det annars med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken ska dock inte dömas till ansvar om den som lämnat uppgiften visar att den är sann eller att han hade skälig grund för den. Detta innebär att det saknar betydelse om uppgiften var sann eller om det fanns skälig grund för den om det inte var försvarligt att lämna uppgiften. Av utredningen har inte framgått att Ellen Lagerkvist Cabezas hade någon skyldighet att lämna uppgiften, varför frågan blir om det med hänsyn till omständigheterna har varit försvarligt att lämna den.

Vad gäller Lagerqvist Cabezas nekande till att hon skulle ha haft något uppsåt med spridningen av Facebook-inlägget skriver tingsrätten:

Ellen Lagerkvist Cabezas har, såsom tingsrätten uppfattat henne, förklarat att hon inte haft uppsåt till brott. Ett uppsåt ska täcka den brottsliga gärningens samtliga rekvisit. Det är helt klart att hon medvetet, med uppsåt, publicerat meddelandet på nätet och skickat det till arbetsgivaren. Av den skriftliga bevisningen har framgått
att hon uttryckligen uppmuntrade läsarna att sprida uppgifterna genom att skriva ”ni får gärna dela så att fler känner igen honom och kan slippa det jag var med om”.

Tingsrätten konstaterar även att Lagerqvist Cabezas agerande har orsakat enormt lidande för mannen. De skriver:

Uppgifterna som Ellen Lagerkvist Cabezas har lämnat är både i fråga om innehåll och spridning sådana att de har varit ägnade att medföra mycket allvarlig skada för XX. Att skada faktiskt har uppstått framgår också av XXs uppgifter, vilka tingsrätten saknar anledning att ifrågasätta. Han har berättat att han arbetar som lärare på en skola och att uppgiften har spridits bland kollegor, elever och vårdnadshavare. Detta har lagt stora hinder för yrkesutövning under normala former. Han har vidare berättat att vänner och bekanta har tagit avstånd från honom, att han inte längre ser någon möjlighet att fortsätta med sin kreativa och politiska verksamhet samt att han tvingats söka psykiatrisk hjälp med anledning av psykisk ohälsa. Han har också berättat att uppgiften fortfarande finns tillgänglig vid sökning på hans namn eftersom ansvariga för forumet Flashback och bloggplattformen wordpress, som används av ”Kungsbacka Nyheter”, inte har besvarat hans förfrågningar om att radera innehållet. Brottet ska av dessa skäl bedömas som grovt.

Åtalet är därmed styrkt och Ellen Lagerkvist Cabezas ska dömas för grovt förtal.

Ellen Lagerkvist Cabezas har nu dömts till dagsböter och villkorlig dom. Hon ska även betala 80 000 kronor i skadestånd till mannen.

Källor:
Feminist ljög om våldtäkt
Mål nr: B 2443-17


  • Publicerad:
    2018-02-16 15:15