MÅNGKULTUR. Emma Oskarsson blev allvarligt sextrakasserad på E-types konsert i Luleå förra helgen. Trots att hon därefter berättat att hon föredrar att umgås med ”mc-knuttar” så vägrar hon att uppge etniciteten på de våldsamma männen. Förklaringen till det kanske kan finnas i det faktum att hon sympatiserar med bland annat Feministiskt initiativ och Refugees Welcome.

Emma Oskarsson, 31 år, beskriver en kväll som började i positiv anda. Hon och hennes sambo hade länge sett fram emot konserten med tonårsfavoriten E-type ute på Stuk i Luleå. De kom dit i god tid, ställde sig längst fram vid kravallstaketen för att kunna se så mycket som möjligt men redan innan E-type hade hunnit gå upp på scenen så började ett gäng killar trakassera både henne och andra kvinnor.

— Killarna juckade mot mig, tog på mina bröst, mellan benen och på rumpan. Min sambo försökte putta bort dem, då nöp de honom i armarna och och frågade om han hade ”paxat” mig. Vi kallade på vakterna flera gånger, men de brydde sig inte, säger Emma till NSD.

Hon beskriver känslan av äckel efter händelsen och förstår idag att fullbordade våldtäkter faktiskt kan äga rum på festivaler, mitt i publiken. Fler insikter än så verkar hon dock inte ha nåtts av. På sin Facebooksida skriver hon visserligen att hon hellre umgås med ”mc-knuttar”, en miljö där hon aldrig har känt sig otrygg, som alternativ till dagens krogmiljö men när etnicitetsfrågan kommer upp så slår hon raskt ifrån sig.

Att Emma väljer att resonera så här är inte så konstigt. En titt på hennes gilla-markeringar på Facebook visar att det politiska parti hon sympatiserar med är Feministiskt initiativ. I övrigt sympatiserar hon med Jonas Gardell, Refugees Welcome, Ett Luleå för alla, Vi gillar olika och Sverigedemokraterna i riksdagen – nej tack.

Erfarenheter från tidigare festivaler, bland annat We are Stocholm, där samtliga anmälda förövare, där det fanns ett signalement, beskrevs som personer av utländsk härkomst, verkar vara fakta som gått Emma förbi. Detta i kombination med det faktum att gruppvåldtäkterna har ökat lavinartat under de senaste åren, och att de flesta av dessa gärningsmän är födda i länder utanför Europa, borde ge en ganska klar bild av vad som pågår i Sverige just nu.

Emma polisanmälde händelsen och har varit sjukskriven sedan dess. Hon har även kontaktat arrangören och vaktbolaget, och ska snart ha ett möte med dessa. Allt för att försöka komma underfund med hur allt kunde gå så fel.

Källor:
Sexofredad på E-Types konsert: ”Killarna var överallt”
Unik granskning: 112 pojkar och män dömda för gruppvåldtäkt
Polisens internrapport om massövergreppen i Kungsträdgården


  • Publicerad:
    2018-05-08 10:50