UTRIKES I gårdagens val i Ungern segrade det regerande partiet Fidesz, som utmanades av en oppositionell koalition.

Igår hölls parlamentsval i Ungern, där premiärminister Viktor Orbáns konservativa parti Fidesz i samarbete med partnern KDNP kammade hem cirka 53 procent av rösterna.

Detta blev en besvikelse för den oppositionella koalitionen, som bestod av partier som det socialistiska MSZP och Jobbik som tidigare klassats som ”högerextremt”. Oppositionsledaren Péter Márki-Zay förlorade i sin valkrets mot en kandidat från Fidesz, vilket gjorde förlusten extra tydlig. Koalitionen fick nästan 35 procent av rösterna.

Jämfört med det förra valet stärktes Fidesz och KDNP med fyra procentenheter, medan oppositionskoalitionen försvagades med över 11 procentenheter.

Nytt för detta val är att partiet Mi Hazánk, ett parti som i väst beskrivs som ”högerextremt”, kommer in i parlamentet då man fått över 6 procent av rösterna. Partiet grundades av utbrytare från Jobbik och leds av László Toroczkai som är borgmästare i staden Ásotthalom vid gränsen mot Serbien.

Av de 199 platserna i landets parlament går 135 till Orbáns koalition, medan enbart 56 går till oppositionskoalitionen och 7 platser går till Mi Hazánk. Den ojämna fördelningen av mandat beror på att hälften av platserna tillsätts genom proportionellt val, medan andra halvan tillsätts genom val i enmansvalkretsar.