SVERIGE/SOMALIA. Nordisk Ungdom har hackat SVT och släpper nu en opublicerad invandringsdokumentär som regimmedia inte ville sända. Eller?

I filmbeskrivningen på Youtube skriver Nordisk Ungdom följande:

Sverigeresan – SVT-dokumentären som aldrig skulle visas.

Vår tid är folkomflyttningens tid. Människor migrerar mer än någonsin, och skälen därtill är olika. Onekligen flyr många undan krig och förtryck, och onekligen är många av deras berättelser sanna. Men som det svenska systemet ser ut finns det skäl att ifrågasätta autenticiteten i en del av skildringarna. Likväl som flykt undan krig och förtryck, kan skälen vara ekonomiska och sociala.

Följ med till Somalias huvudstad Mogadishu, där släkten Abdikarím samlats på Maansoor Hotel för att gemensamt diskutera det livsavgörande beslutet att flytta till ett främmande land i en främmande världsdel. Hur tänker och resonerar man när inga västerlänningar är med och inget riggas på förhand eller redigeras i efterhand för att anpassas till en svensk medial vinkling?

Mötesarrangörerna spelade själva in källmaterialet på uppdrag av SVT i samarbete med Somali Channel. Syftet var att man på SVT skulle producera en ovanligt intim dokumentär om samtida migration till Sverige. För ändamålet gjordes en grovklippning för intern utvärdering. Beslutet att lägga ner projektet kom snabbt, men då var det redan för sent. Av misstag låg servern öppen och oskyddad under en mycket kort tid, men det räckte. Någon laddade ner filmen, och den läckte ut.

Det är inte svårt att tänka sig varför SVT-ledningen valde att inte gå vidare med produktionen. Porträtteringen av de blivande somaliska migranterna är verkligen intim och genuin, men inte odelat positiv med svenska ögon sett. Samtidigt som det finns en äkta ambition att ta ansvar och försörja sig i det nya landet, finns det också många frön till potentiella kulturkrockar. En del av de blottade föreställningarna och tankarna är – när de inte filtrerats eller regisserats – så utstickande ur ett västerländskt perspektiv att de närmar sig satir.

Filmen ger en unik inblick i inte bara de sociala aspekterna på vår tids migration, utan även i de långväga migranternas personliga föreställningar, förväntningar, drömmar och farhågor.

Se filmen SVT inte ville förverkliga och troligen anser olämplig.

Då Nordfront-redaktionen inte behärskar somaliska kan vi inte bekräfta att textningen är helt korrekt, men även om några ord, meningar, stycken eller hela filmen är felöversatt så kanske andemeningen innehåller någon sorts sanning? Vi låter er läsare bedöma det helt själva.

Se film nedan:


  • Publicerad:
    2014-09-12 18:45