Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Finsk antifascist döms efter feg attack på handfängslad Emil Hagberg

Av Redaktionen, 2018-06-07
redaktionen@nordfront.se

FINLAND. Det var under Nordiska motståndsrörelsens självständighetsmarsch i Helsingfors i december 2016 som en finsk antifascist sattes i samma polisbuss som en handfängslad Emil Hagberg. Mannen – som hann utdela ett tiotal slag mot Hagberg innan han mirakulöst kunde ta sig loss och slå tillbaka – döms nu till tre månaders villkorligt fängelse för misshandel.

Den stupfulla finske antifascisten Jari Laine gav sig fegt på Emil Hagberg, som satt handfängslad med buntband i en polisbuss. Nu döms han för misshandel av Helsingfors tingsrätt. Foto: vastarinta.com.

På den finska självständighetsdagen den 6 december 2016 anordnade Nordiska motståndsrörelsen en frihetsmarsch i Finlands huvudstad Helsingfors. Mitt under marschen visade det sig att en fientligt inställd bråkmakare gick i tåget och tumult uppstod, varpå Motståndsrörelsens Emil Hagberg greps och bakbands med buntband innan han placerades i en polisbuss.

Även den finske antifascisten Jari Laine greps av polisen och sattes av oklara anledningar i samma buss som Hagberg, dock utan att handfängslas. I en intervju med Nordfront har Hagberg berättat att han först trodde att det var en kamrat som placerats i samma buss som honom.

Motståndsrörelsens Emil Hagberg och antifascisten Jaro Laine grips efter att det uppdagats att den senare infiltrerat den nationalsocialistiska frihetsmarschen. Trots att polisen på gatan försökte att hålla dem isär placeras de strax efteråt i samma buss, men endast Hagberg handfängslas. Foto: vastarinta.com.

— Han var kortklippt och svartklädd så jag utgick nästan från att han var en av våra egna, berättade Hagberg.

Hagberg noterade då också att mannen, till skillnad från honom själv, hade händerna fria.

— Han mumlade först något på finska och försökte därefter att lyfta på min mössa, antagligen för att se vem jag var. Efter det gick han till attack och fick in mellan 15 till 20 slag mot mitt ansikte innan jag på något mirakulöst vis klarade av att slita av mig buntbanden och gå till motattack.

Men Hagberg hann endast få in ett par slag på Laine innan polis stormade in och slet ut antifascisten. Med dragna batonger ställde de sig framför Hagberg och förklarade att han var misstänkt för ”grov misshandel”, eftersom han gett sig på den fege antifascisten.

Efter en stund ska de dock ha meddelat att han var frisläppt, med uppmaning om att uppsöka sjukhus eftersom de misstänkte att hans näsa var bruten.

— Bilen var ta mig fan full av blod, berättade Hagberg efter händelsen, som dock var vid gott mod och uttryckte glädje över den lyckade frihetsmarschen.

Efter ett kort besök på sjukhus återvände han också till sina kamrater för att delta på den efterföljande 612-marschen.

Ville ”slå någon på käften”
I förhör har det framkommit att Laine begav sig till Motståndsrörelsens frihetsmarsch med syfte att ”slå någon på käften”. Efter att ha infiltrerat den nationalsocialistiska demonstrationen mötte han dock kraftigt motstånd från demonstrationsdeltagare innan han fick något tillfälle att göra så.

Till Helsingfors tingsrätt har han erkänt att han utdelat omkring fem slag mot den bakbundne Hagberg innan polisen ingrep. Tingsrätten anser det vara extra allvarligt att Laine gett sig på en person som inte har kunnat försvara sig och dömer honom till tre månaders villkorligt fängelse.

Kort efter händelsen ska en ångerfull Laine också ha beklagat sig på sociala medier över sin fega attack och skyllt allt på att han var onykter och att polisen placerade honom i samma buss som den handfängslade Hagberg.

Ingen polisman har dock i skrivande stund hållits ansvarig för att ha placerat den våldsamme och onyktre antifascisten i samma buss som en bakbunden nationalsocialist. Men finska JO har klandrat Helsingforspolisen för agerandet och menar att ”bättre informationsgång” mellan poliserna hade kunnat förhindra misshandeln.

Källa:
Man dömdes för misshandel av nazist – for till nazistmarsch med avsikt att ”slå någon på käften”
JO: Helsingforspolisen hade kunnat förhindra misshandel av nazist


  • Publicerad:
    2018-06-07 11:45