INRIKES. Ytterligare miljoner spenderas nu på tiggare i Göteborg, eller ”mobila EU-medborgare” som GP väljer att kalla dem för. Enligt politikerna är dessa dock bara på tillfälligt besök. 

I onsdags klubbades ett beslut igenom i Göteborgs sociala resursnämnd som kommer att komma stadens tiggare till gagn. Ytterligare 3,7 miljoner kronor kommer nu att disponeras till olika hjälporganisationer som bistår kommunen i tiggarhanteringen.

Detta samarbete inleddes 2012  och har bestått av övernattningsplatser, öppen förskola och en dagcentral där tiggarna kan få mat, tvätta sina kläder och ta en dusch. Onsdagens beslut om förlängning av avtalet börjar gälla 1 augusti och sträcker sig fram till årsskiftet. 

En S-ledamot i nämnden, Bengt-Arne Reinholdsson, påpekar att situationen är tillfällig men går inte in i detalj på hur tillfällig den är.

— Det här är ett internationellt problem på EU-nivå som inte vi kan lösa. Men genom att samarbeta och stötta ideella organisationer kan vi göra livet drägligare för de EU-medborgare som vistas tillfälligt i stan. Det är angeläget, säger han.

Källa:
Fattiga EU-medborgare ska få stöd och hjälp


  • Publicerad:
    2014-06-21 15:55