DANMARK. Polisen i Köpenhamn har börjat att köra bort så kallade tiggare som sover i stadens parker. Syftet är att skapa ett rykte om Danmark som man hoppas ska sprida sig och hålla tiggarna borta.

zigenare på irland

Under sommaren kommer den danska polisen att punktmarkera mot utländska tiggare som sover i Köpenhamns parker, samtidigt är det förbjudet för hjälporganisationer att hjälpa personer som saknar danskt medborgarskap.

Genom tilltaget hoppas man att tiggarna ska söka sig till andra länder, som exempelvis Sverige. Man vill också skapa ett negativt rykte om Danmark bland tiggarna för att de ska hålla sig borta från landet.

— Det är för det att man inte önskar att göra Danmark till ett hotell där ryktet sprids i Europa att man kan komma till Danmark och övernatta gratis, man kan också få gratis mat, säger Trine Bramsen som är Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson och sitter i Folketinget.

I Danmark tror man att det finns omkring 500 utländska tiggare. Flera hjälporganisationer och Köpenhamns kommun kräver nu att det görs en lagändring så att man tillåts hjälpa tiggarna. De danska Socialdemokraterna säger nej och menar att landet då kommer att svämmas över med tiggare.

— Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot övernatta i folks bakgårdar, när det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Så väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, menar Trine Bramsen.

Källa:
Danmark vill köra bort tiggarna – till Sverige


  • Publicerad:
    2014-07-09 10:15