SKELLEFTEÅ. I onsdags häktades två utländska män, 33 respektive 31 år gamla, vid Skellefteå tingsrätt, misstänkta för bedrägeri sedan de lurat till sig pengar genom falska pengainsamlingar.

Under de falska insamlingarna har gärningsmännen påstått sig vara döva. De har gått runt med namnlistor och påstått att de samlat in pengar till ”handikappade och fattiga barn”.

De bägge männen har i förhör erkänt att de vilselett människor genom att låtsas vara döva.

Nordfront har varit i kontakt med en person som blivit utsatt för ett liknande bedrägeri: ”Jag och min flickvän blev utsatta för detta bedrägeri när vi satt på ett café. Två zigenare gick runt och samlade in pengar. De var väldigt påflugna och hade med sig listor på vilka de ville få sina offer att skriva upp sina namn och telefonnummer. Vi förstod genast att det hela var en bluff, men slängde åt den ena zigenaren några enkronor för att bli av med honom. Besvikelsen över att vi inte överöste honom med hundralappar lyste i bedragarens ögon, även om han inte kunde säga någonting för att inte avslöja sitt bedrägeri”, säger han till Nordfront.

Liknande bedragare har härjat i flera norrländska städer. Så sent som denna vecka greps andra män i Umeå, misstänkta för liknande bedrägerier och i mitten av juni dömdes en ung utlänning vid Östersunds tingsrätt, även han misstänkt för samma typ av brottslighet.

Tidningen Norran har skrivit om de häktade männen i Skellefteå. I sin rapportering hymlar man inte med att männen är främlingar. Istället berättar man att ”två utländska medborgare greps och senare anhölls”.


  • Publicerad:
    2013-08-18 21:50