NORGE. I norska Stortinget har ett lagförslag klubbats igenom som ska göra det möjligt för enskilda kommuner att införa tiggeriförbud. Förslaget kan senare komma att omvandlas till ett nationellt tiggeriförbud.

Under ett möte som hölls i norska Stortingets justitieutskott på tisdagen lyckades Senterpartiet, Høyre och Fremskrittspartiet uppnå regeringsmajoritet för ett lagförslag om att göra det möjligt för enskilda kommuner att införa tiggeriförbud. Från och med sommaren 2015 kan detta komma att utökas till ett nationellt förbud.

Senterpartiet har alltid varit tydliga i sitt förespråkande av ett nationellt tiggeriförbud och man har förespråkat att bistånd istället ska skickas till Östeuropa varifrån de flesta tiggare kommer. Partierna Venstre och Kristelig Folkeparti (KrF) har å sin sida från början varit emot förslaget. Venstres rättvisepolitiska taleskvinna Iselin Nybø har bland annat sagt:

— Venstre fruktar nu att en ovärdig och hård debatt om kommunalt tiggeriförbud i landets kommunstyrelser kommer förvärra situationen för romer, fattiga och folk på gatan.

Se lagförslaget i sin helhet HÄR.

Källa:
Innfører kommunalt tiggeforbud


  • Publicerad:
    2014-06-10 22:15