INRIKES. Uppsala ska nu bli försökskommun i ett projekt som kan hjälpa socialt utsatta zigenare efter att de tagit sig till Sverige. Redan nu sägs pengarna vara otillräckliga och man planerar därför att tigga mer från EU.

Illustrationsbild.

Illustrationsbild.

I takt med att allt fler fattiga zigenare söker sig till Sverige, främst från EU-landet Rumänien, tvingas politikerna att ta till nya grepp. Den senaste innovationen står Uppsala kommun för som nu blir försökskommun i ett projekt som kan hjälpa zigenarna efter att de tagit sig till Sverige.

Idag klubbades finansieringen för nio olika insatser igenom som ska täcka upp för den kommande vintern. Den dyraste insatsen som klubbades igenom handlar dock om finansiering av boende och ”andra insatser” från oktober i år till maj 2015, men den totala kostnaden för de övriga nio insatserna framgår inte.

En del av pengarna kommer gå till ett dagcenter med arbetsmarknadsinriktning som är tänkt att avlasta daghärbärget Mikaelsgården. Härbärget drivs ideellt av Uppsala Stadsmission och runt 150 hemlösa tiggare kommer dit dagligen för att bland annat äta och dricka.

– Man ska också kunna få akut stöd för de som behöver hjälp att försörja sig. Men också information om hur det svenska samhället fungerar. Vilka skyldigheter EU-medborgare har och vilka rättigheter. De ska också kunna få hjälp med att registrera sig om de söker jobb, säger ”mångfaldsstrateg” Monika Lagerkvist apropå det planerade dagcentret. 

Kommunpolitikerna är nu i full färd med att tigga pengar från statligt håll till sitt projekt. Men trots att bördan kommer att delas med ideellt arbetande organisationer planerar de ansvariga redan nu att tigga ännu mer pengar från EU.

– De pengar som föreslås är en bra grundplåt. Men det är för lite för att driva en sådan avancerad verksamhet som man tänkt sig. Det behövs lokaler, personal och utrustning. Men vad jag förstår så ska kommunen söka medel från EU:s socialfonder för det, säger Uppsala stadsmissions verksamhetschef Margaretha S Paras.

Källor:
Uppsala ska bli försökskommun
Miljoner till projekt för hemlösa


  • Publicerad:
    2014-06-20 01:25