AMERIKA. Vissa av männen misstänkta för förra veckans mord på Haitis president har kopplingar till amerikanska myndigheter.

Haitis president Jovenel Moise sköts ihjäl förra veckan när flera personer som påstod sig vara amerikansk myndighetspersonal utförde en räd mot hans bostad. Angriparna påstod att de kom från Drug Enforcement Agency (DEA) – den amerikanska polismyndigheten som ansvarar för att bekämpa spridningen av illegala droger.

DEA har förnekat att det var deras personal eller personer som agerade på deras order som dödade presidenten, men idag har myndigheten erkänt att en av de misstänkta periodvis har varit en ”konfidentiell källa” till DEA. Andra misstänkta sägs ha kopplingar till FBI, men FBI har till skillnad från DEA ännu inte kommenterat de uppgifterna.

Enligt DEA ska deras tidigare informatör kontaktat dem efter skjutningen för att få hjälp, men myndigheten ska ha rått honom att överlämna sig till polisen i Haiti.

Ryska RT berättar att presidentmordet verkar ha varit en komplicerad operation som ska ha involverat åtminstone 28 man. De flesta av de misstänkta som gripits av myndigheterna på Haiti är medborgare i Colombia och legosoldater som varit inhyrda via ett amerikanskt säkerhetsföretag baserat i Florida. Minst tre av de gripna personerna ska dessutom vara amerikanska medborgare och en av dem, 63-årige Christian Emmanuel Sanon, misstänks vara hjärnan bakom attentatet. DEA har också stark närvaro i Colombia då de tillsammans med landets myndigheter bekämpar drogkarteller som är verksamma där och ligger bakom en stor del av drogsmugglingen till USA.

Inga myndigheter verkar vilja spekulera i motivet till mordet på president Moise, men Haiti har bett USA om hjälp att stabilisera situationen i landet efter mordet.


  • Publicerad:
    2021-07-13 10:00