CORONAKRISEN. Protester i alla större australiensiska städer idag mot coronapolitiken.

Trots varningar även från motståndare till Australiens coronapolitik om att medverka vid Melbournes frihetsmarsch slöt några tusen personer upp i delstaten Victorias största stad.

Varningarna från gick ut på att man befarade att polisstyrkor skulle gillra fällor för demonstranterna, och att om skärmytslingar utbröt skulle myndigheterna ta detta som förevändning för att införa hårdare coronalagar än vad som redan är fallet.

Men protesterna mot Australiens coronapolitik har spridit sig över flera städer, även sådana som ligger i mindre hårt hållna delstater.

I Melbourne – där tusentals demonstranter samlades vid viktiga landmärken över hela staden – drabbade demonstranter samman med kravallpolis.

Filmer från protesterna fortsätter att dyka upp i sociala medier och flera tidningar live-sänder utvecklingen.

Victorias premiärminister Daniel Andrews kritiserar det ”absolut själviska” beteende som demonstranterna uppvisar. Han menar att staten är rädd för att dessa olagliga demonstrationer kan motverka statens hårda arbete i kampen mot covid-19

Hittills har polisen i Victoria gripit 15 demonstranter.

— Det är inte tryggt, det är inte smart, det bryter mot lagen. I själva verket är det helt själviskt av människor att vara ute och protestera, sade Daniel Andrews.

Under tiden i Sydney greps tre personer vid en obehörig anti-lockdown demonstration i Hyde Park, medan 18 andra fick böter för sin medverkan.

I Adelaide och i Perth har också protester förekommit i dag – trots att invånarna där har mindre hård coronapolitik. I södra Australien samlades cirka 200 personer för att protestera mot regeringens coronabegränsningar, mot ett eventuellt framtida vaccin och statens kränkningar av individers integritet och privatliv.

Demonstranterna i Perth säger att de är solidariska med dem i Victoria.

Den afrikanske proffsboxaren Anthony Mundine deltog i demonstrationen mot coronapolitiken i Sydney. Mundine säger till Sunday Telegraph att han stödjer motståndet mot nedstängningspolitiken och att covid-19 är en mörkläggning för andra saker.

— Jag stöder människor som kommer tillsammans och står upp mot orättvisor. Det är en diktatur. En tyrannisk regeringstid, sade Anthony Mundine till massmedierna.


  • Publicerad:
    2020-09-05 12:15