AKTIVISM. Vid lunchtid den 20/1, samlades ett tjugotal aktivister och partimedlemmar ur Näste 1 för att genomföra en offentlig flygbladsutdelning i Nyköping. Detta skulle bli en händelserik dag fylld av polistrakasserier, politiska diskussioner och peppande Nyköpingsbor.

Vädret var grått och mulet, även om det tunga snöfall som passerade strax utanför staden inte hade letat sig innanför dess gränser.

När motståndsmännen var på väg in till stadskärnan dök polismakten upp. Ett flertal fordon, varav två bussar, körde in på den gata där Nordiska motståndsrörelsen befann sig. Ut ur dem vällde det poliser. Deras syfte var att genomsöka motståndsmännen i enlighet med polislagens 19:e paragraf. Så skedde, utan att några farliga eller olagliga föremål kunde påträffas.

Däremot bestämde polisen sig för att gripa en av Näste 1:s partimedlemmar, då denne enligt polismännen på plats hade för mycket skyddsutrustning på kroppen. Polismakten misstänkte därför att mannen i fråga hade förberett sig för att genomföra en grov misshandel på någon ospecificerad person.

Enligt ett uttalande som polisens yttre befäl gjorde till Sörmlands Nyheter omhändertogs mannen i syfte att ”avvärja en straffbelagd handling”. Hur de kunde komma fram till att en obeväpnad man iklädd skyddsutrustning kunde antas vara på väg att misshandla någon grovt gick det yttre befälet inte in på i detalj.

Efter att samtliga av aktivitetens deltagare hade blivit genomsökta och åsiktsregistrerade av den politiska polisen tilläts de gå vidare för att genomföra sin grundlagsskyddade opinionsyttring. Gruppen begav sig till gågatan bredvid stadshuset i centrala Nyköping där en flygbladsutdelning till allmänheten tog sin början.

Denna gick överlag väldigt lugnt till. Poliserna hade naturligtvis följt med Motståndsrörelsens grupp ned på stan, men de hade efter sin inledande insats bestämt sig för att hålla sig passiva och avvaktande. Ett fåtal diskussioner fördes med några av de förbipasserande, som bland annat var intresserade av Motståndsrörelsens åsikter om situationen mellan Palestina och förbrytarstaten Israel.

De flesta av Nyköpingsborna som var ute denna dag verkade dock nöja sig med att på sin höjd ta ett flygblad i handen. Men vissa individer stack ut, både positivt och negativt. En skäggig man gick förbi och sade högt till alla närvarande att Motståndsrörelsen var ett bra gäng, och att vi skulle stå på oss. En annan man kallade en av medlemmarna på plats för ”snorunge” och påstod att vi inte hade tillåtelse att stå där och dela ut flygblad, eller som han kallade det, ”nazistiska flygblad”. Efter en kort diskussion med en polisman som stod bredvid verkade han dock ge sig.

Efter ungefär två timmar beslöt ansvariga på plats att aktiviteten skulle avslutas. Gruppen begav sig därefter till ett gatukök för att äta en gemensam måltid. Inne i lokalen kom flera personer fram för att ge beröm åt Motståndsrörelsens kamp, och dessa tackades hjärtligt. Det är alltid bra för moralen att få uppskattning av allmänheten när vi är ute.

Efter måltiden begav sig gruppen till polishuset för att hämta upp den kamrat som lagvidrigt hade gripits tidigare under dagen. Han kunde meddela att han var vid gott mod, men att polisen hade beslagtagit samtlig skyddsutrustning som han hade burit vid tillfället.

Nordiska motståndsrörelsen kommer snart att besöka Nyköping igen. Om du vill vara med oss och kämpa för en folkvänlig stat, där nordbor kan leva i frihet från statligt förtryck – skicka då in en ansökan redan idag!


  • Publicerad:
    2018-01-22 20:30