INRIKES. Så kallade flyktingar både stal från och förstörde ett boende till en kostnad av över en halv miljon kronor, pengar som kommunen i efterhand har tvingats betala. 

Uppsala kommun har tvingats betala en faktura på över en halv miljon kronor till en privat vandrarhemsägare som hyrt ut fastigheten för att förvara så kallade flyktingar. Dessa ska i sin tur både ha stulit och förstört inventarier under vistelsen där.

Beloppet som kommunen fick betala skulle bland annat täcka”försvunna” eller förstörda inventarier, däribland 258 lakanset, 15 kastruller, 13 stekpannor, 318 tallrikar, 460 bestick och en korridorsmatta. Endast korridorsmattan kostade kommunen 115 000 kronor att ersätta, men utöver detta betalade kommunen även återställningar av flera rum och ett kök till en kostnad av omkring 120 000 kronor.

Men förutom de förstörda och försvunna föremålen var kommunen även tvungen att betala en summa på omkring 7 000 kronor för en falsk utlarmning av brandkåren.

— Det här är jätteovanligt. Det här har inte hänt tidigare, säger Ida Bylund Lindman, som är chef för Avdelningen försörjningsstöd och nyanlända vid Uppsala kommun.

Vandrarhemmet agerade tillfälligt ”flyktingboende” mellan hösten 2016 och hösten 2017. Enligt Uppsala kommun rörde det sig om 40 platser och ett hundratal personer som under året uppehöll sig där.

— Det var på grund av den flyktingkris och att det kom så många vi skulle ta emot. Vi hade inte plats i de andra boendena vi vanligtvis har, det var därför vi var tvungna att göra den här lösningen. En tillfällig lösning, säger Bylund.

Bylund kan dock inte svara på varför utgången blev som den blev. Hela situationen är något av ett ”mysterium” eftersom de så kallade flyktingarna ska ha informerats om både rättigheter och skyldigheter. Vidare ska de också ha gått en slags ”boskola”, där de uppges ha fått information gällande hur man ska bete sig och hur man bor när man kommer till Sverige.

Källa:
Boende förstörde för en halv miljon – notan landade på kommunen


  • Publicerad:
    2018-05-28 18:15