Dagens datum 16 juni: Denna dag 1953 samlades tiotusentals protesterande arbetare utanför Östtysklands regeringskontor i Berlin. Folkupproret skulle snart beskjutas av sovjetiska trupper och östtyska Volkspolizei.

östtyskland1

De stora protesterna mot den tyska demokratiska republiken DDR inleddes den 16 juni 1953 när arbetare protesterade utanför regeringsbyggnaden vid Leipziger strasse i Berlin. Minst 10 000 tyskar lär ha deltagit i dessa första demonstrationer.

Anledningen var att regimen höjt ”arbetsnormerna” och krävt att alla arbetare skulle producera 10 procent mer utan extra betalning, annars skulle de straffas med att förlora en tredjedel av sin lön. Arbetarnas löner var redan rejält urholkade och levnadsstandarden extremt dålig.

Livsmedel fanns knappt att få tag, eller var dyr, eftersom den östtyska regimen istället lagt alla resurser på den tunga industrin. Elektriciteten stängdes av på fabriker och offentliga platser under kvällarna. Industri, men också jordbruk och småföretag, förstatligas enligt sovjetisk modell. De som ifrågasatte det kommunistiska/socialdemokratiska slavsystemet i Östtyskland blev arresterade och fängslade. Eller avrättade i hemlighet, som studenten Herbert Belter.

Redan under våren hade det varit oroligt på tyska arbetsplatser och en del mindre strejker förekom. Så kom beslutet om de nya arbetsnormerna. De nya arbetsnormerna skulle införlivas den 30 juni 1953 på generalsekreteraren Walter Ulbrichts födelsedag. Paketet innehöll förutom 10 procent mer produktion för samma lön även högre skatter och högre priser. Arbetarna uppfattade detta som ytterligare en provokation och ett direkt slag i ansiktet.

På morgonen den 16 juni fick 300 byggnadsarbetare nog och valde att lämna sina byggnadsplatser vid Stalin-Allee efter att deras chefer hotat med lönesänkning om de inte skulle nå upp till den nya kvoten. De marscherade mot regeringsbyggnaden med undertecknade brev som skulle överlämnas till den östtyska regeringen. På vägen slöt massvis av andra arbetare upp och de skanderade slagord som  ”Vi är arbetare och inte slavar!”

Vid regeringsbyggnaden klockan 13 hade dessa 300 personer svällt till 10 000 (enligt vissa uppgifter 20 000). De ropade att de skulle utlysa generalstrejk om de inte fick tala med Walter Ulbricht, men den östtyske regeringschefen höll sig undan.

Politbyrån höll under natten istället ett möte med en representant för den sovjetiska ledningen och sovjettruppernas överbefälhavare i Östtyskland. Sovjetiska trupper var nu på väg mot Berlin.

Sovjetiskt pansar i Berlin.

Sovjetiskt pansar i Berlin.

Vid niotiden på morgonen den 17 juni samlades 25 000 tyskar i Berlin – en siffra som under dagen skulle bli 100 000. Kort därefter meddelar den östtyska ledningen att man vid 13-tiden kommer proklamera undantagstillstånd. Undantagstillstånd proklamerades sedan på 167 orter.

Snart rullade sovjetiska stridsvagnar på gatorna och trupper sköt rakt in i folkmassorna. 20 000 sovjetiska soldater och 8 000 Volkspolizei var på gatorna för att kväsa upproret. I Berlin ägde sammandrabbningar rum hela kvällen och natten. Sovjetiska trupper och Volkspolizei öppnade eld vid Unter den Linden och Volkspolizei dödade människor vid Potsdamer Platz. Protestanter besköts även av stridsvagnar.

Den 18 juni massarresteras arbetare och fabriker belägras av sovjetiska trupper, det var då fortfarande mindre och större demonstrationer på 500 tyska orter. 6 000 ”provokatörer” och ”fascister” fängslades. Den första dödsdomen kom redan den 22 juni. Ytterligare en person dömdes till döden av en östtysk domstol och fem personer fick dödsdomar av en sovjetisk militärdomstol.

I Leipzig.

Sovjetisk stridsvagn i Leipzig den 17 juni 1953.

Antalet bekräftade döda under upproret uppgår till 55 personer, varav 34 var demonstranter, och 18 ouppklarade. Uppgifter från Västtyskland – som säkerligen hade anledning att frisera siffrorna – var avsevärt högre. Västtyskland uppgav förutom 1 838 sårade också 513 döda, varav 116 var funktionärer för regimen, och 106 dödsdomar.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-06-16.


  • Publicerad:
    2018-06-16 00:32