UTRIKES. Nu hävs det tidigare förbudet mot svastikor, keltiska kors och andra ”icke-konstitutionella symboler” i digitala spelmiljöer i Tyskland.

SKÄRMDUMP: ”Wolfenstein II: The New Colossus” där svastikan tidigare ersatts med en triangel.

Det tyska myndighetsorganet USK, som ansvarar för att sätta de rekommenderade åldersgränserna på dator- och tv-spel i Tyskland, har beslutat att extremistsymboler framöver kan få förekomma i spel om det är konstnärligt motiverat. Beslutet är en ny tolkning av den tyska lag som i dag förbjuder publik spridning av ”icke-konstitutionella symboler”.

Genom den nya lagtolkningen kan spel som ”Call of Duty”, ”South Park” och ”Indiana Jones och det sista korståget” komma att få en rekommenderad åldersgräns utan att spelen förblir rensade på nationalsocialistiska symboler.

Beslutet följer på den långa och heta debatt som startade förra året när datorspelet Wolfenstein II, som utspelar sig i ett alternativt universum där det nationalsocialistiska Tyskland har vunnit andra världskriget, städades på ”otillåtna” symboler. Alla svastikor som förekommer i spelet byttes digitalt ut mot trianglar. Dessutom retuscherades mustaschen på den åldrade Adolf Hitler som förekommer i spelet.

SKÄRMDUMP: En åldrad Adolf Hitler med retuscherad mustasch i ”Wolfenstein II: The New Colossus”.

Det nya sättet att tolka den tyska symbollagen från fall till fall har tidigare tillämpats på filmer. Det återstår nu att se ifall det nya beslutet är ännu ett steg på vägen mot att få Tyskland att överge sin historieförfalskande åsiktslagstiftning.

Källa:
Germany lifts total ban on Nazi symbols in video games


  • Publicerad:
    2018-08-11 10:00