BLUFF. En författare har tvingats att betala tillbaka 150 miljoner kronor efter att det avslöjats att hennes ”biografi” om ”Förintelsen” var helt påhittad.

Misha: A Mémoire of the Holocaust Years är en bok skriven av Misha Defonseca som publicerades 1997. Boken, som översatts till 18 olika språk och filmatiserats, framställdes som en biografi och berättade om en judisk 11-årig flicka som vandrade genom hela Europa efter att hennes föräldrar blivit bortförda av de tyska nationalsocialisterna.

Som vanligt när det gäller litteratur kring ”Förintelsen” fanns det många frågetecken kring boken och många ifrågasatte berättelsens äkthet. Bland annat påstod författaren att hon levt med vargar i skogen och att hon knivhögg en tysk våldtäktsman till döds.

2008 erkände dock Defonseca slutligen att hon inte var en judinna och att hon inte vandrade ensam genom Europa, alltså att boken mer eller mindre var helt påhittad.

I efterhand har Defonseca sagt att hon kände sig judisk när hennes föräldrar, som inte var judar men ändå togs av tyskarna då de var aktiva inom motståndsrörelsen, kallades för förrädare av hennes släktingar som tog hand om henne. På grund av sin svåra uppväxt menade hon att hon fick svårt att skilja på verklighet och fantasi och därför började ljuga om sin barndom.

Boken blev till efter att Jane Daniel hörde Defonseca berätta sin påhittade historia i en synagoga. Daniel bad Defonseca skriva en bok om sina upplevelser och boken blev en bästsäljare. Daniel och Defonseca blev dock osams och hamnade i en juridisk tvist som slutade med att Daniel fick betala Defonseca närmare 150 miljoner kronor 2005.

För några veckor sedan ändrades dock beslutet och Defonseca tvingades att betala tillbaka alla pengar hon tidigare vann, då den tidigare domen fattades på den felaktiga grunden att bokens innehåll inte var påhittat.

Källa:
Woman who MADE UP entire bestselling holocaust memoir is forced to pay back $22.5 million after her lies are revealed 17 years later… and she’s not even Jewish


  • Publicerad:
    2014-05-12 14:40