GÖTEBORG. En man tog sig in på Judiska församlingens område i Göteborg och uträttade där sina behov framför ett ”Förintelse”-monument. Församlingen vill inte uttala sig om det som hänt.

Judiska församlingen i Göteborg skyddas av ett svårforcerat stängsel. Detta hindrade inte en man från att klättra över stängslet och uträtta sina behov framför ett monument till minne av ”Förintelsens” offer.

Mannen som skändade monumentet fångades på film och polisen har utrett händelsen men inte kunnat identifiera förövaren. Motivet till dådet är okänt och brottet rubriceras som ofredande, men inte hatbrott.

— Det blir ju ett ofredande om någon tar illa upp över det som hänt. Annars kan det ju också bli skadegörelse om man till exempel har kletat ned något, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Judiska församlingen vill inte kommentera händelsen.

— Jag vill inte uttala mig om detta. Det är inget jag vill ha ut i medierna, säger Judiska församlingens kanslichef och säkerhetsansvarige Daniel Jonas.

Den Judiska församlingen i Göteborg har under årens lopp utsatts för flera antisemitiska attentat och församlingen har fått flera hot i form av mejl och brev, skriver Expressen.

Källa:
Man uträttade behov på synagogans gård


  • Publicerad:
    2014-02-27 16:50