ISLAND. Nu ges en bok ut på isländska som ifrågasätter den officiella versionen av ”Förintelsen”. Det ska vara första gången som något sådant sker på Island.

Det är den isländska tidningen Dagblaðið Vísir som skriver att boken The Hoax of the Twentieth Century: The Case Against the Presumed Extermination of European Jewry av den amerikanske professorn i elektroteknik Arthur R. Butz nu har översatts och getts ut på isländska. Boken har titeln Tröllasaga tuttugustu aldarinnar (’1900-talets rövarhistoria’).

Enligt Islandsbloggen ska detta var första gången som ”en bok där förintelsen av judar under andra världskriget förnekas utkommer”. Islandsbloggen hävdar att en ”enig expertis” avfärdat boken som propaganda. Bókatíðindi, där förläggarföreningen Félag presenterar årets nya titlar, håller dock inte med. Boken presenteras där mer neutralt som ”en vetenskaplig genomgång av förintelsen”:

”Men hur är det med denna ”förintelse”? Så många som 6 miljoner människor mördas brutalt i ”gaskamrar”, är det inte lite överdrivet? Med vetenskapliga metoder börjar Arthur Butz spåra händelseförloppet under krigsåren. Samtidigt motbevisar han förfalskning av dokument, propaganda, överdrifter och vanföreställningar och kommer slutligen till en logisk slutsats i slutet av boken.”

Bakom bokutgivningen står förlaget Betaíota som tidigare inte gett ut några böcker. Dagblaðið Vísir skriver att personen bakom utgivningen är Björn Jónsson som driver turismföretaget Valferðir i Reykjavik. Valferðir anordnar äventyrsresor för turister och är naturligtvis det givna valet för alla som åker på semester till Island.

Ríkharður Magnússon, chef för Nordiska motståndsrörelsen på Island, har vidare uppmärksammat boksläppet på Nordurvigi.is och uppmanar i artikeln islänningar att läsa boken och ”själv bedöma innehållet” snarare än att låta sig skrämmas av hetsande journalister. Magnússon ifrågasätter även Dagblaðið Vísir gemena hetskampanj mot Björn Jónsson där man hängt ut honom med uppgifter om var han arbetar m.m.


  • Publicerad:
    2020-11-18 00:05