INRIKES Den man som misstänks ligga bakom explosionen i Göteborg låg i konflikt med sin mors äldreboende, som han liknade vid Auschwitz.

En 55-årig man född i den polska staden Gdansk har pekats ut som misstänkt för sprängningen i Göteborg. Då andra medier redan gått ut med namnet – och då mannen är efterlyst – finns ingen anledning för Nordfront att dölja att mannen heter Mark Lorentzon, tidigare Maciej Gumkowski.

Lorentzon har tidigare varit inblandad i en konflikt med sin mors äldreboende, då han var missnöjd med de restriktioner som infördes på äldreboenden på grund av coronaviruset – där äldre och svaga människor är en riskgrupp.

I ett mail till en kvinnlig tjänsteman på Göteborgs stad skriver Lorentzon om äldreboendet att chefen för boendet ”öppnat någon slags uppfostringsanstalt här, eller Auschwitzläger”.

Jagas av polisen

Just nu jagas den förintelsetroende mannen av polisen, då han fortfarande har lyckats hålla sig undan. Under torsdagen slog man till mot en lägenhet på Carl Grimbergsgatan, men där befann sig mannen inte.

Enligt ett uttalande från presstalesmannen i polisregion Väst, Thomas Fuxborg, misstänker man att Lorentzon medvetet håller sig undan och att det kommer vara en stor utmaning att hitta honom.

Under tiden före sprängningen ska grannar också ha känt kemikaliedofter från mannens lägenhet, samt noterat att han organiserade upp sitt källarförråd genom att montera hyllor som hindrade insyn. På grund av detta, samt spring i trapphuset på märkliga tider, slog grannar larm till fastighetsbolaget som äger byggnaden.