INRIKES. Kriminella gäng använder drönare för att övervaka polisen.

Polisen i region Väst har gått ut i SVT och berättat att kriminella gäng vid flera tillfällen övervakar dem med hjälp av drönare.

— Man ser ju de här drönarna uppe i luften och de flyger i stora cirklar som blir mindre och mindre tills de hittat oss. Det kan vara när vi ligger i skogen och spanar eller kör motorcykel, och sedan följer de oss tills vi lämnat området, säger polisen Mikael.

Han har också flera kollegor som observerat att de blivit förföljda av drönare när de åkt bil, kört motorcykel och promenerat.

På frågan om hur han kan vara säker på att drönarna bevakar honom svarar han följande:

— När de väl hittat oss så hänger de med drönaren rakt över oss så det är alldeles uppenbart att de är oss de spanar på. Vid ett tillfälle så tog batteriet slut och drönaren kraschade i backen inte så långt ifrån oss. Snabbt var personer på motorcykel på plats för att hämta drönaren. Och när vi kom dit såg vi att det var kända kriminella från de här nätverken som hämtade upp den.

Att kriminella spanar på polisen gör enligt Mikael att myndigheten inte kan utföra sitt jobb och att gängen i stället tar över gatan ”mer och mer”.

— Jag tror att vi måste hitta sätt att komma åt dem på. Kanske inte genom att ta drönarna, men vi måste angripa de här gängen hårt, vilket vi inte har resurser till i dag, hävdar Mikael.

Samtidigt hade polisen i region Väst under första maj enorma resurser att bland annat olovligt hindra människor från att delta i en tillståndsgiven demonstration, som polisen sedermera även gjorde allt i sin makt för att sabotera.

Nyheten lyfts av SVT i samma veva som de tar upp att polisen själva kommer att använda sig av fler drönare i framtiden. På ett år ska region Väst gå från ”i princip ett nolläge” till 30-40 drönare med lika många förare.

Källor:
Kriminella gäng använder drönare för att spana på polisen
Storsatsning på drönare – polisens nya verktyg mot brott


  • Publicerad:
    2019-05-07 18:15