UTRIKES. Talibaner uppges ha tillgång till drönare som hjälper dem att bevaka en amerikansk bas dygnet runt.

USA har gått ut med information om att talibanerna – som USA med hjälp av sin marionettregering i Kabul försöker bekämpa – övervakar en stor amerikansk bas i Afghanistan dygnet runt med hjälp av drönare.

— Jag var på en bas där det fanns många drönare som svävade runt och övervakade allt vi gjorde, sa Tom Lockhart som är direktör för Strategic Development Planning and Experimentation Office vid det amerikanska flygvapnet.

Lockhart arbetar med att hitta motmedel mot gerillagruppens allt mer sofistikerade teknik. Bland annat uppges det forskas på olika laservapen samt kraftfulla mikrovågor ämnade att störa ut drönarna.

Talibanerna har även tillgång till mörkerglasögon (på engelska night vision goggles), något som antas antingen ha smugglats till dem från regeringsstyrkor eller plundrats i samband med någon eller några av de många framgångsrika räder som talibanerna utför mot dessa.

Den pashtunska gerillagruppens ihärdiga stridande samt tillgång till modern teknik har nyligen föranlett USA att gå ut med att de inte kan besegra talibanerna militärt. Flera trevare till fredssamtal parterna emellan har således satts igång under de senaste månaderna.

Källa:
USAF Says Insurgent Drones Are Watching One Of Its Bases In Afghanistan ’24/7′


  • Publicerad:
    2018-12-11 17:20