UTRIKES. Enligt en ny bok levde den efterlyste talibanledaren Mullah Omar ut sina sista år alldeles intill amerikanska militärbaser.

Mullah Omar var 1994 med om att grunda talibanrörelsen efter att först under 1980-talet ha stridit med mujahideen mot den sovjetiska invasionsstyrkan. Efter USA:s invasion av Afghanistan 2001 blev Omar, som sedermera blivit ledare för talibanerna, ett jagat villebråd.

Trots amerikanska flygplan, drönare och en prissumma på hela 10 miljoner dollar för den som kunde hitta honom höll han sig gömd ända fram till att han avled 2013 efter en tids sjukdom. Enligt den nederländska journalisten Mette Dam lyckades Omar med detta genom att bosätta sig nära amerikanska militärbaser.

Först bodde han under fyra år på en timmes gångavstånd till basen Lagman. När USA byggde en bas bara några hundra meter från hans hus flyttade han till en lerhydda i det avlägsna distriktet Siuray, nära basen Wolverine.

USA har hela tiden hävdat att han likt många andra talibaner gömde sig i Pakistan. Men Mette Dam, som själv talat med lokalbefolkningen i civil mundering, menar att amerikanska soldater är så illa omtyckta och dessutom uppträder hotfullt med vapen att de inte får korrekt information av afghanerna. Tidigare har svenska medier rapporterat om hur Nato systematiskt och grundligt lokaliserat och närmat sig olika lokala nyckelpersoner i Afghanistan för att få över dessa till deras sida mot talibanerna, men utan framgång.

– Just Afghanistan, kan jag ärligt talat säga, var inte en bra normerande insats vare sig för det militära eller för oss. Men det har varit ett väldigt bra sätt för oss att testa våra metoder och få arbeta med andra förband, sa kapten David Bergman som arbetade med psyops i Afghanistan tillsammans med Nato-styrkor.

Källor:
Taliban leader lived out last days near US base in Afghanistan as CIA looked elsewhere, book reveals
Sveriges hemliga propagandasoldater


  • Publicerad:
    2019-03-11 17:35