AFGHANISTAN. Talibanerna hotar USA med att de kan komma att sluta som Sovjetunionen ifall de inte lämnar landet.

De pashtunsk-islamistiska talibanerna – som sedan 2001 bedriver väpnad kamp mot amerikanska invasionsstyrkor samt dessas marionettregim i Kabul – har den senaste tiden haft stora framgångar på slagfältet. Detta har lett till ett allt mer självsäkert tonläge från deras representanter.

Nyligen har en av deras talespersoner, Zabiullah Mujahid, hotat USA med att talesättet om Afghanistan som ”imperiernas kyrkogård” gäller även dem.

— Lär av Sovjets förlust i Afghanistan och överge tankarna om att testa afghanernas redan bevisade mod, ska Mujahid ha sagt.

Mellan 1979-1989 stred talibanernas föregångare, mujaheddin, framgångsrikt mot ett invaderande Sovjetunionen, som tvingades retirera med svansen mellan benen.

Talibanerna har upprepade gånger meddelat att de inte kommer att förhandla om fred annat än direkt med amerikanerna, utan vilka marionettregimen i Kabul enligt flera bedömare inte kan behålla makten.

I kölvattnet av att Donald Trump meddelat att USA kommer att lämna Syrien nämndes också att presidenten har planer på att halvera landets styrkor i Afghanistan, något som vänsterliberaler inte tagit emot med glada miner.

Källa:
Taliban to US: Leave Afghanistan or face Soviet-style defeat


  • Publicerad:
    2018-12-27 22:05