UTRIKES. USA ger upp tanken på militär seger mot talibanerna i Afghanistan. I stället riktar de in sig på fredssamtal med den islamistiska gruppen.

Efter 17 års militär närvaro i Afghanistan uppger nu USA att det inte går att besegra talibanerna militärt. Uttalandet kommer från USA:s och Natos nytillträde chef för operationen i Afghanistan, general Austin Scott Miller.

— Det här kommer inte att vinnas militärt. Det krävs en politisk lösning, sa Miller förra veckan.

Strax efter beskedet blev amerikanen Brent Taylor, sjubarnsfar tillika borgmästare från North Ogden i Utah, dödad in en så kallad insiderattack. Dessa utförs av personer lojala till talibanerna som infiltrerat de USA-stödda afghanska regeringsstyrkorna. Flera liknande attacker har utförts under hösten.

Talibanerna har dessutom – trots intensifierade bombkampanjer från det afghanska flygvapnet – med stor framgång anfallit afghanska styrkor i flertalet gerillaattacker. Bara i augusti och september i år har 1 000 regeringssoldater dödats, enligt Pentagons egna siffror. Idag kontrollerar eller påverkar talibanerna över hälften av Afghanistans 407 distrikt.

Talibanerna vill inte förhandla med USA
Ryska RT har talat med en av talibanernas ledare, Mullah Tofan, som hävdar att de inte har någon vilja att samtala med USA. Detta motsäger tidigare uttalanden där den islamistiska grupperingen sagt sig vilja ha fredssamtal direkt med USA men inte med styret i Kabul.

–Eftersom det endast är USA som kan besluta om och genomföra avlägsnandet av utländska trupper från Afghanistan är direkta förhandlingar med USA viktigt i en första fas. I en andra fas kan vi tänka oss att samtala med den afghanska regeringen om inhemska frågor, sa exempelvis en talesperson för talibanerna i våras.

Tofan bekräftar dock att de kommer att delta i en framtida fredskonferens i Moskva, vars upplägg ännu inte är helt klarlagt.

Tofan kommenterar också ryktena om att terrorister från Islamiska staten – som på sistone börjat visa sig allt mer i Afghanistan – dirigeras av USA från Syrien och Irak till Afghanistan för att strida mot talibanerna:

– Det är möjligt, vi har också hört ryktas om det.

Källor:
Utah mayor killed in Kabul the latest victim of perpetual US presence in Afghanistan
Taliban never sought peace with US as it fights both Americans & ISIS, commander tells RT


  • Publicerad:
    2018-11-06 18:45